Şükran Kurdakul'un hayatı ve şiirleri üzerine bir araştırma
A resarch on the life and poems of Şükran Kurdakul
- Tez No: 567083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şükran Kurdakul'un hayatı, eserleri ve toplumcu gerçekçiliği, dergiciliği, The life, works, socialist realism and magazine publishing of Şükran Kurdakul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 534
Özet
Şükran Kurdakul, şiire ilkokul çağlarında başlamıştır. Çocuk Sesi ve Maceralar Dünyası adlı dergilerde ilk şiirlerini yayımlamıştır. Sürekli olarak Yarımay, Kovan, Kaynak, Yedigün, Fikirler, Adam Sanat, Ataç Yürüyüş, Beraber, Yelken, Eylem gibi dergilerde de şiirleri yayımlanmıştır. İlk şiir kitabı 1943 yılında yayınlanan Tomurcuk'tur. Bunu 1944'te Zevklerin ve Hülyaların Şiirleri, 1953'te Giderayak, 1963'te Nice Kaygılardan Sonra, 1966'da İzmir'in İçinde Amerikan Neferi, 1969'da Halk Orduları, 1977'de Acılar Dönemi, 1982'de Bir Yürekten Bir Yaşamdan, 1984'te Ökselerin Yöresinde ve 1985'te Ölümsüzlerle, 1993'te Toplu şiir kitabı Bir Yürekten Bir Yaşamdan, 1997'de İhtiyar Yüzyıla şiir kitapları izler. 1948'de İzmir'de üç arkadaşıyla birlikte üç sayı çıkabilen Genç Nesil dergisini çıkarmıştır. Genç Nesilden sonra Yeryüzü, Beraber dergilerini arkadaşlarıyla Ataç ve Eylem dergilerini kendisi çıkarır. Çıkardığı dergilerde yeni şairlere fırsat tanımıştır. Yayınevi sahibi olduğu dönemde bastığı kitaplar ile edebiyatımıza katkıda bulunmuştur. Kurdakul edebiyatın farklı türlerinde ürünler vermiştir. Hayatından izler bulunan, toplumcu gerçekçi anlayışta dört öykü kitabı vardır. Kurdakul, aynı zamanda edebiyat tarihçisidir. Şükran Kurdakul, 1940 kuşağı toplumcu gerçekçi şair olarak bilinir. Toplumcu gerçekçiliğinin özünde hep bir ben vardır. Kendi yaşadıkları duyarlıklarından yola çıkarak toplumu bulur. Aslında ondaki ben toplumdur. Soru, sorgulama onun hayatının her alanındadır. Şiirlerinde cevabını bildiği sorular sorar. Amacı daha yaşanılası bir dünya yaratmaktır. Babasız büyümüşlüğünün duygusallığı hayatında hep var olmuştur. Kurtuluş Savaşında görev almış bir askerin oğlu olduğunu hiç unutmamıştır. Yaşadığı zorluklar karşısında umudunu hiç kaybetmemiştir. Direnç, sevecenlik onun hayat felsefesidir. İlk iki kitabı dışındaki şiirlerini toplumcu gerçekçi anlayışta yazmıştır. Şiirlerinde duygu insanı olma ile düşünce insanı olma arasında bir denge kurmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Şükran Kurdakul, started writing poems during his primary school years. His early poems were published in magazines Çocuk Sesi and Maceralar Dünyası. His poems also regularly published by Adam Sanat, Ataç, Beraber, Eylem, Fikirler, Kaynak, Kovan, Yarımay, Yedigün, Yelken, Yürüyüş magazines. His fisrt poetry book Tomurcuk was published in 1943. This book was followed by Zevklerin ve Hülyaların Şiirleri (1944), Giderayak (1956), Nice Kaygılardan Sonra (1963), İzmirin İçinde Amerikan Neferi (1966), Halk Orduları (1969), Acılar Dönemi (1977), Bir Yürekten Bir Yaşamdan (1982), Ökselerin Yöresinde (1984), Ölümsüzlerle (1985), Bir Yürekten Bir Yaşamdan (Collected Poems- 1993) and İhtiyar Yüzyıla (1997). In 1948, he and his three friends published Genç Nesil (Young Generation) magazine in İzmir, but the magazine could only be released as three issues. After that experience, he published Yeryüzü and Beraber magazines with his friends, then Ataç and Eylem magazines on his own. He afforded great opportunities to the new poets in the magazines he released. He also made great contributions to our literature with the books he published as a publishing house owner. Kurdakul produced literary works in different genres of literature. He wrote four short story books of socialist realistic genre, reflecting marks of his own life. Kurdakul is also a literature historian, producing the works as follows. Şükran Kurdakul is widely known as socialist realistic poet. In the center of the socialist realism there lies“I”(the self of the poet himself). The beginning point of his story is his own life experiences, and the story end when he finds the society. Actually when he says“I”, he means society. Questions and questioning covers every single realm of his life. In his poems he constantly ask the questions of which he knows the answers. His main goal is to create a better world to live in. The sentiment of growing up without a father beside had always accompanied him. He never forgot the reality of being a son of an Independence War soldier. He never fell into despair in the face of obstacles. Resistance and compassion had been his life philosophy. He wrote all his poems in socialist realistic line, except those released in his first books. In his poems he tried to strike a balance between being man of emotions and man of thinking.