Walking patterns in shopping malls: The case of Ankamall
Alışveriş merkezlerindeki yürüme modelleri: Ankamall alan çalışması
- Tez No: 357711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZAN ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Psychology, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: yürüme modelleri, alışveriş merkezi, rota, hız, harekette tutumluluk, walking pattern, shopping mall, trajectory, velocity, economy of movement
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, alışveriş merkezlerindeki yürüme modellerini ele almaktadır. Yaya hareketleri herkesin günlük hayatında önemli bir yere sahiptir. Yön bulma ve yürüme modelleri gibi yaya hareketlerinin incelenmesi, özellikle alışveriş merkezleri gibi karmaşık yapılarda daha da önem kazanmaktadır. Bu bilgiye dayanarak, araştırmanın yapılması için ana işlevi olan alışverişin yanı sıra, vakit geçirilecek bir mekân türü olan alışveriş merkezleri seçilmiştir. Alışveriş merkezlerinde yayalara ayrılan yürüyüş alanları tüm mekânın önemli bir bölümünü kaplamaktadır ve yürüyüş alışveriş merkezi ziyaretçileri için mecburi bir etkinliktir. Bu çalışmada alan çalışması mekânı olarak Ankara'nın hem ziyaretçi çeşitliliği, hem de mağaza çeşitliliği açısından en zengin alışveriş merkezi olan Ankamall seçilmiştir. Bunların yanı sıra, erişilebilirlik açısından ulaşım araçlarının çeşitliliği de bu seçimde etkili olmuştur. Bu araştırmanın temel amacı, mekânsal özellikler ve iç mekân düzenlemeleri ile yürüme modelleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada hafta içi-hafta sonu kullanım farkı, cinsiyet farkı, gruptaki kişi ve çocuk sayısı gibi değişkenler analiz edilmiştir. Alan çalışması sırasında doğrudan gözlem ve görüşme yöntemleri uygulanmıştır. Sonuçlara göre, harekette tutumluluk her durumda bulunmuştur. Hafta içi-hafta sonu farkı rotayı değiştirmektedir. Hız ise cinsiyet farkı, çocuğun etkisi ve gruptaki değişen insan sayısı gibi değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Belli bir amacın olup olmaması ve mekâna aşinalığın da ziyaretçilerin yürüme modelleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the issue of walking patterns in shopping malls. Pedestrian activities are important for everybody in daily life. Analysis of pedestrian activities such as wayfinding and walking patterns gain more importance in complex buildings such as shopping malls. Referring to this, shopping mall which is a leisure space in addition to its main function is chosen. In shopping malls, the routes for pedestrians occupy an important part of the total area where walking is compulsory for the visitors. In this study, Ankamall is chosen for the field survey because it is the most heterogeneous shopping mall in Ankara and most accessible mall by a variety of transportation vehicles. The main purpose of this research is to investigate the relation between spatial characteristics or interior organization and the walking pattern. In this research some independent variables such as the weekend-weekday use, gender difference, the presence of children and the party size were analyzed. Direct observation and short interview methods were applied. The results show that there is an economy of movement (EOM) for all cases. Also, the trajectory may change according to weekend-weekday use. The velocity may change with the effect of gender, party size and presence of children in the party. Having a target and the level of familiarity were also found to be related to the walking pattern.