Alternative media and democracy: Political participation and expression through social media in Turkey
Alternatif medya ve demokrasi: Türkiye'de sosyal medya aracılığıyla siyasi katılım ve dışavurum
- Tez No: 357715
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Demokrasi, Vatandaşlık, Ötekilerin Postası, Sosyal Medya, Public Sphere, Democracy, Citizenship, Ötekilerin Postası, Social Media
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
İletişim ve bilgi teknolojileri alanındaki son gelişmelerin, küreselleşmeye, özdüşünümselliğe ve yüksek düzeyde gelenekselleşmeden arınmaya eşlik ettiği geç modern dönemde yaşamaktayız. Ekonomik, sosyal ve kültürel sonuçlarının yanı sıra, bu ortam, çoğu zaman katılımcı demokrasinin gerçekleşmesi için büyük potansiyel barındırmaktadır. Sınıf yapısında ve kültürel alanda görülen önemli dönüşümler nedeniyle geç modern dönemdeki siyaset, sol/sağ siyasetinin ötesinde, Anthony Giddens tarafından ?üçüncü yol siyaseti? olarak tanımlanan bir form izlemektedir. Böyle bir ortamda, eski siyasi katılım ve ifade pratikleri, geç modern dönemin sosyal ve kültürel yapısı ile bağdaşmamaktadır. Bu noktada, bir sosyal ve yatay iletişim formu olarak sosyal medya, özellikle Türkiye Cumhuriyeti?nin kuruluşundan beri tarihin farklı dönemlerinde ?ötekiler? olarak çağrılan grupların iktidar ve karşı-iktidar üzerine mücadeleleri için bir kamusal alan işlevi görmektedir. Bu tez, kamusal alan, vatandaşlık, demokrasi ve sosyal medya kavramları üzerine yapılan tartışmalardan yararlanarak, Türkiye?de sosyal medya aracılığyla ortaya konan siyasi katılımın ve dışavurumun doğasını ve sosyal medyanın demokrasiyi derinleştiren bir alternatif medya olma potansiyelini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
We live in a late-modern age characterized by globalization, self-reflexivity and high level of detraditionalization accompanied by the latest developments in the field of communication and information technologies. Besides its economic, social and cultural consequences, such an environment is mostly invested with great potential for realizing participatory democracy. Due to major transformations appeared in both class structure and cultural realm, the politics of late-modern age pursues a form of politics which is beyond left and right and, by a remarkable reformation, it can be called what Anthony Giddens calls a ?third way politics?. Therefore, in such an environment, old political practices of participation and expression remain incompatible with social and cultural structure of the late-modern age. Herein, social media as a socialized and horizontal mode of communication, functions as a public space for struggles over power and counter-power especially for the groups who were interpellated as ?others? since the foundation of the Turkish Republic in different periods of history. Benefiting from the discussions on the concepts of public sphere, citizenship, democracy and social media, this thesis studies the nature of political participation and expression through social media in Turkey and the potential of social media for being an instance of alternative media deepening democracy.