Aesthetic experience in performance art: Marina Abramovic the artist is present
Performans sanatında estetik deneyim: Marina Abramovic the artıst ıs present
  1. Tez No: 357716
  2. Yazar: DEFNE KIRMIZI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik Deneyim, Marina Abramović, Duygulanım, Performans Sanatı, Aesthetic Experience, Marina Abramović, Affect, Performance Art
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez performans sanatının bedensel ve dönüştürücü bir estetik deneyim yaratabilme olasılığını araştırmaktadır. Performans sanatı alanındaki köklü değişimlere tanıklık etmiş ve katkıda bulunmuş olan Marina Abramovic'in sanat pratiği, sanatın geçirdiği edimsel ve duygulanımsal dönüşüm bağlamında incelenecektir. Abramovic'in sanat işleri üzerine yapılmış akademik çalışmalara genel bir bakış sunulmasının yanı sıra, sanatçının 2010 yılında gerçekleştirdiği son performansı The Artist Is Present (Sanatçı Burada) ve performansın alımlaması, çağdaş performans sanatı alanında duygulanımsal bir çarpışmanın kapılarını açan estetik deneyim çerçevesinde tartışılacaktır. John Dewey'in sanata kişinin kendisiyle ve çevresiyle etkin bir deneyim biçimi olarak yaklaşımı, Gilles Deleuze'un duygulanım terimini kavramsallaştırmasına dayanan çağdaş duygulanım kuramı ile birlikte, bizi duygulanımların performans sanatında nasıl görünür olduğunu ve estetik deneyimin bu duygulanımsal bağlılığı nasıl kurduğu ve pekiştirdiği sorularını keşfetmeye yöneltecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the possibility of an embodied, corporeal and transforming aesthetic experience that performance art may reveal. The artistic practice of Marina Abramović, who witnessed and pioneered the paradigm shifts in the performance art sphere, will be examined in conjunction with the performative turn and affective turn that art has been going through. In addition to a comprehensive overview of the former academic studies done on Abramović's body of work, her latest performance The Artist Is Present (2010) and the critical reception it received will be discussed within the framework of aesthetic experience as a path to affective encounter in the area of contemporary performance art. John Dewey's idea of art as a form of experience that creates an active engagement with oneself, and the others, in addition to the contemporary affect theory that is rooted in Gilles Deleuze's concept of affect will lead us to see how affects grow in the area of performance art, and how aesthetic experience is constituted in and reinforces this affective engagement.