Özel eğitim bölümünde okuyan aday öğretmenlerin kişilik özellikleri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The anaysis of concept of burnout level and relations between personality traits on candidate teachers who educate special education
  1. Tez No: 357732
  2. Yazar: HİLAL SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE ERATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik Düzeyi, bir ağaç çiz, aday öğretmenler, Burnout Level, Draw a Tree Test, Candidate Teachers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı aday öğretmenlerin kişilik özellikleri ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve tükenmişlik düzeyinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma betimsel bir araştırma olup, katılımcılarını 4. sınıfta okuyan 111 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim bölümünde okuyan son sınıf öğrencilerinden toplanmıştır. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”ve“Bir Ağaç Çiz”Testi kullanılmıştır. Araştırma verinin analizinde betimsel istatistikler, T-testi, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda cinsiyete, yaşa ve akademik başarıya göre üniversite öğrencilerinin tükenmişlik düzeylerinin farklılaşmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin ağaç çizimleri ile kişilik özelliklerine yönelik yorum yapılmıştır. Tükenmişlik ölçeği alt boyutlarına göre düşük düzeyde tükenmiş olanların kişilik özellikleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Orta düzeyde tükenmiş olanların kişilik özellikleri ile anlamlı ilişki bulunmuştur. Yüksek düzeyde tükenmiş olanların kişilik özellikleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ağaç çiz testi ile tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmuş, tükenmişlik düzeyini belirlemede ağaç çizimin önem taşıdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine relations between burnout level and personality traits and examine burnout level according to some variables. Study is a descriptive research and the participants are composed of 111 studens who are attending 4th grades. Datas were collected at Abant İzzet Baysal University.“Personal Information Form”,“Burn-Out Scale”and“Draw a Tree Test”were used to obtain the datas. Desciriptive statistics, T-test, Kruskal-Wallis Test and Mann-Whitney U Test techniques were used in analysing the datas. In analysing tree drawings, pictures were interpreted via interpretation norms of tree drawing test and compared with their burnout level. According to the research results, burn-out degrees of attenders did not show any different results into gender , age and academic accomplishment. It was observed that there were relations between their burn-out levels and personality traits. In general,pictures of girl studens were drawn more detailed than pictures of boy students. Also there are cultural elements in pictures. According to subscales of burnout scale and pictures which were drawn by students , it is found that there were relations between burnout level and personality traits. Pictures of participants who have low burnout level are bigger, psitioned effictively and drawn more detailed. The results between burnout level and draw a tree test wew found significiant and it is emerged that in determinig burnot level, tree drawing tests are important.