Beden eğitimi öğretmenleri ve öğretmen adaylarının demokratik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
The research of democratic attitudes of physical education teachers and teacher candidates according to the different variables
- Tez No: 357737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Beden Eğitimi Öğretmen Adayı, Demokrasi, Demokratik Tutum, Physical Education Teacher, Candidates Teacher, Democracy, Democratic Attitude.
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmenleri ve öğretmen adaylarının demokratik tutumlarını belirleyerek, tutumların çeşitli değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Araştırmaya 2012-2013 eğitim -öğretim yılında, Kocaeli merkez okulları ile Başiskele ilçesindeki okullarda görev yapan 105 beden eğitimi öğretmeni (54 Kadın, 51 Erkek) ve Kocaeli Üniversitesi Besyo Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde 3 ve 4. sınıfta okuyan 200 öğrenci (91 Bayan, 109 Erkek ) katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmenlerin (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim seviyesi, mezun olunan yükseköğretim kurumu, meslekteki görev süresi) ve öğretmen adaylarının (cinsiyet, sınıf, anne-baba eğitim durumu) kişisel bilgilerine yönelik bir form ile Genç (2009) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Demokratik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde, t-test, Kruskal Wallis, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Aritmetik Ortalama ve Varyans Analizi istatistik tekniklerinden yaralanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre, beden eğitimi öğretmenleri ve beden eğitimi öğretmen adaylarının demokratik tutumlarının olumlu düzeyde olduğu ve öğretmen adaylarının beden eğitimi öğretmenlerine göre daha yüksek düzeyde demokratik tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin demokratik tutum puanları arasında cinsiyete göre kadınlar lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Bununla birlikte beden eğitimi öğretmenlerinin demokratik tutum puanları arasında medeni durum, mezun olunan yükseköğretim kurumu, yaş, mesleki deneyim ve eğitim seviyesine göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öte yandan, beden eğitimi öğretmen adaylarının demokratik tutum puanları arasında sınıf düzeyine göre 4. Sınıflar lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Buna karşın, beden eğitimi öğretmen adaylarının demokratik tutum puanları arasında cinsiyet, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumuna göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak bu araştırmada, beden eğitimi öğretmenleri ve öğretmen adaylarının demokratik tutumlarının olumlu düzeyde olduğu, ancak öğretmen adaylarının demokratik tutumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca beden eğitimi öğretmenlerinin demokratik tutumları üzerinde cinsiyet değişkeninin, öğretmen adaylarının demokratik tutumları üzerinde de sınıf değişkeninin önemli bir etken olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine democratical attitude of physical education teachers and prospective physical education teachers and propound if these attidudes differ because of various variables. This research includes 105 (54 female and 51 male) physical education teachers in Kocaeli and Başiskele and also 200 (91 female and 109 male) studying in the third and fourth grades of the Physical Education and Sports Teaching department of Kocaeli University. As data collection tool, a survey about teachers' personal information like sex, age, maritial status, level of education, educational background, period of office and a survey about prospective teachers' like sex, class, parents' educational background is used. Also ''Teachers' Democratical Attitude Scale is used which was established by Genç (2009). T-test is used to analize the difference in demokratic attitude between the teachers and candidates teacher. T-test was applied to compare the democratic attitude according to variables like gender, marital status, level of education variables of physical education teachers. Kruskal Wallis test was applied in terms of the variables of the university which was graduated. One-way analisis of variance test was used to compare the democratic attitude of physical education teachers in terms of age, period of office. T-test was used to compare the democratic attitude in terms of gender class of prospective teachers and one-way analysis of variance test was used to compare educational background of parents variables. According to the findings of the research it was determined that the candidates teacher have high level of democratic attitude comparing to the physical education teachers. A significant difference was found in the scores of democratic attitude of physical education teacher in terms of gender. It wasn't found a significant difference in the scores of democratic attitude of physical education teachers in terms of their maritial status, university, age, work experience and level of education. On the other hand a significant difference was found in the scores of democratic attitude of candidates physical education teacher in terms of class level. Further more a significant difference wasn't found in the scores of democratic attitude of candidates physical education teacher in terms of gender, educational background of parents. At the result of the research it was found that the democratic attitudes of the the physical education teachers and prospective physical education teachers were positive. Further more it was understood that the gender variable was important for the democratic attitude of physical education teachers and the class variable was important for the democratic attitude of candidates physical education teacher.