Kayıp veri yöntemlerinin farklı değişkenler altında varyans analizi (t-Testi, ANOVA) parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of missing data methods on variance analysis (t-Test, ANOVA) parameters under different variables
  1. Tez No: 357738
  2. Yazar: BEGÜM ÖZTEMÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. ALPER KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıp Veri Analizi, Atama Yöntemleri, Yerine Ortalamayı Koyma, Regresyon, Missing Value Analysis, Imputation Method, Mean Method, Regression
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bilimsel araştırma sürecinde yapılan birçok çalışmalarda kayıp veriler söz konusu olabilmektedir. Veri gruplarındaki kayıp değerlerin araştırma sonuçlarını etkilediği bilinmektedir. Bu durum araştırmacıların daha net bilgiler elde etmesinde büyük bir engel oluşturmaktadır. Kayıp veri analizi yöntemleri araştırmacıların çok sık karşılaştıkları bu soruna çözüm getirmeyi amaçlayan yaklaşımlar içerir. Araştırmacılar öncelikle kayıp veriyi ortaya çıkaran nedenleri ve bu kayıp durumunun önem derecesini belirlemelilerdir. Bu araştırmada farklı birim sayılarına sahip türetilmiş veri setleri yardımıyla, kayıp veri yöntemleri karşılaştırılmıştır. Türetilen veri setleri sırasıyla 50, 100, 200, 400 birime sahip düşük ve yüksek korelasyon gruplarındaki, normal dağılıma sahip olacak şekilde oluşturulmuştur. Rastgele koşullar altında eksiltilen %5, %10, %20 kayıp içeren veri setleri TROK (MCAR) yapıya sahiptir. Türetilen veri setlerine silme yöntemi, yerine ortalama koyma yöntemi, regresyon yöntemi ve beklenti maksimizasyonu (BM) yöntemi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda kullanılan yöntemler arasındaki farklar, farklı korelasyona sahip, farklı büyüklükteki veri setlerinde oldukça farklılaşmıştır. Düşük birimli veri setlerinde (50 birim, 100 birim) regresyon ve BM yöntemleri daha etkin sonuçlar verirken, yüksek birimli veri setlerinde (200 birim, 400 birim) regresyon ve yerine ortalama koyma yöntemi tam verilerle daha tutarlı sonuçlar vermiştir. Ayrıca düşük korelasyonlu veri setlerinde silme yönteminin etkin bir yöntem olmadığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the process of scientific researches there could potentially be missing data. It is well known that these missing data can have negative effects to the results of the researches. It is a big impediment for the researchers to have exact results. Process of missing value analysis applications include approachies aiming to find solution to these problems experienced by the researchers. Firstly researchers should find out the factors resulting missing data and define severity of the missing. In this research, missing value applications were compared using value sets produced in different numbers of unit. These set of values were produced in a way that they would have normal distributions in high and low correlation groups having respectively 50, 100, 200, 400 units. Under random conditions, reduced set of values having respectively %5, %10, %20 losses are in the form of Missing Completely at Random (MCAR). In the value sets produced, mean substitution, regression method, expectation-maximization (EM) method were applied, instead of deletion methods. Difference between the results of methods differentiated dramatically in value sets of different volume and different correlations. It is observed that in value sets with low numbers of units (50 unit, 100 units) regression and EM application are usefull on the other hand in value sets with high numbers of units (200 units, 400 units) mean substitution instead of regression method have more consistent results. Also It is observed that in value sets with low correlation deletion method was not an efficent application.