Representing absence and the absent one: Remembering and longing through mourning photography
Yokluğun ve yok olanın temsili: Yas fotoğrafları aracılığıyla hatırlamak ve özlemek
- Tez No: 357742
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Philosophy, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölü Beden, Yas, Fotoğraf, Post-mortem Fotoğrafçılık, Hafıza, Varlık, Yokluk, Death, Dead Body, Mourning, Photography, Post-mortem Photography, Memory, Absence, Presence
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Fotoğraflanan ölünün farklı temsillerini araştıran bu tez, kaybedilen yakının aile bağlamında fotoğraf aracılığı ile nasıl hatırlandığı ve özlendiği sorusu üzerinde durur. Yas kavramına, yas tutanın hayatındaki uzun soluklu bir deneyim olarak yaklaşan bu tezin temel amacı, yas fotoğraflarında temsil edilen kişinin farklılaşan varlık/yokluk hallerini, temel kaynak olarak arşivlerden ve çeşitli antika pazarlarından bulunan fotoğrafları kullanarak analiz etmektir. Fotoğraf üzerine olan eleştirel kuram, maddi kültür, hafıza çalışmaları ve geleneksel / çağdaş yas kuramları ışığı altında şekillenen bu tez, farklı fotoğraf tipleri ve çeşitli yas tutma, hatırlama, özleme ve ölünün uğurlanmasına dayanan tartışma alanlarını genişletmeyi ve Türkiye'deki ölü fotoğrafları ile ilişkili yeni bir çalışma alanı tanımlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Exploring different practices of photographing / representing the dead, this dissertation, deals with the question how the deceased loved ones are remembered and longed for through photography in the context of family. Approaching mourning as a long-term experience in the life of mourners, the primary objective of this dissertation is to analyze the alterations of the absence/presence of the mourned one in mourning photography, using photographs found from archives and antique markets as primary source material. In the light of the critical literature on photography, studies of material culture and memory in relation to photography and classical and contemporary mourning studies, this dissertation aims to expand the parameters of the discussion on the relationship between different types of photography and mourning, remembering, longing for, and bidding farewell to the dead and to refine a new area of study concerning death photography in Turkey.