Elçin Efendiyev'in Mahmud ve Meryem adlı romanının morfolojik incelemesi: Azerbaycan Türkçesi
The morphology research of the novel Mahmoud and Mary of Elçi̇n Efendi̇yev: Azarbaijan Turkish
  1. Tez No: 357748
  2. Yazar: ŞABAN DAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Elçin Efendiyev, Mahmud and Meryem, Azerbaijani Turkish, Morphology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Elçin Efendiyev'in“Mahmud ve Meryem”adlı romanı üzerinde morfolojik inceleme yapılarak Azerbaycan Türkçesiyle Türkiye Türkçesinin morfolojik özelliklerinin karşılaştırıldığı bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Azerbaycan Türkçesinin; Türk lehçeleri içindeki yeri, tarihsel gelişimi, ağızları, alfabe değişiklikleri ve şekil bilgisi özelliklerine değinilmiştir. Birinci bölümün 'Azerbaycan Edebiyatı' başlığında Azerbaycan edebiyatının dönemlerine ve bu dönemleri temsil eden önde gelen yazarlarına yer verilmiştir. Ayrıca birinci bölümde Elçin'in hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eserin morfolojik özellikleri incelenerek eserden örnekler verilmiştir. Sonuç bölümünde, çalışmanın dikkat çeken unsurları maddeler halinde sıralanmıştır. Anahtar Kelimler: Elçin Efendiyev, Mahmud ve Meryem, Azerbaycan Türkçesi, Morfoloji
Özet (Çeviri)
The morphological study on novel“Mahmud and Meryem”belongs to Elçin Efendiyev which consists of two parts compares the morphological features of Azerbaijani Turkish with Turkey Turkish's characteristics. In the first chapter the place of Azerbaijani Turkish in Turkish dialects, historical development, the alphabetic changes and morphological information are mentioned. The periods of Azerbaijan Literature and the leading writers who represent this periods are denoted under the title“Azerbaijan Literature”of the first part. Moreover, some information about the life of Elçin, his works and art are given in the first chapter. In the second chapter, investigated morphological characteristics of the literary work are illustrated with examples. In the results section, the noticeable elements of the study are itemized.