Kamu kurumlarında duygusal zeka ve örgütsel iklimine etkisi
The effect of organizational climate emotional intelligence and public institutions
  1. Tez No: 357747
  2. Yazar: CEYDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Kurumsal Duygusal Zekâ, Örgüt İklimi, Emotional Intelligence, Corporate Emotional Intelligence, Organizational Climate
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüz kurumları içinde, artık çalışanların sadece IQ düzeylerinin yüksek olması yeterli olmamakta, başarının sağlanmasında çalışanların belirli bir düzeyde duygusal zekâya da sahip olmaları gerekmektedir. Bu nedenle yapılan çalışmanın amacı, kamu kurumlarında duygusal zekâ kavramının varlığının belirlenmesi ve kurumsal duygusal zekânın örgütsel iklime etkisinin ölçülmesidir. Bu amaçla, Karabük ilinde kamu kurumlarında çalışan 180 memurun katılımı ile bir çalışma yapılmıştır. Araştırma sonucunda kamu kurumlarında çalışan memurların duygusal zekâ eğiliminin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bunun sonucu olarak da çalışanların, örgüt ikliminde pozitif davranışlar sergileyerek, örgütün başarısının artmasını sağladıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, high level IQ (Intelligence Quotient) of employees is not only enough for the achievement also it is necessary to have emotional intelligence for the organizations. Therefore, the aim of this study to identify whether the concept of emotional quatient in public institutions and measuring the effect of public emotional quatient to peoples around. In this context, a study was done by the participation of totally 180 government officials who working public institutions in Karabük city. As a result of the study, it's identified that the government officials have a high proclivity of emotional quatient. Consequently, it has been found to provide an increase in the success of the organization by exhibiting of positive manners of the officials.