Okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları ile öğretmenlerin örgütsel uyum düzeyleri arasındaki ilişki: Balıkesir ili örneği
The relationship between school directors' mentoring functions and teachers' organizational fit level: Balıkesir sample
  1. Tez No: 357772
  2. Yazar: OZAN ŞEREFHANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mentor, Mente, Mentorluk Fonksiyonları, Eğitimde Mentorluk Fonksiyonları, Örgütsel Uyum, Mentor, Menteé, Mentoring Functions, Mentoring Functions in Education, Organizational Adaptation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araĢtırmanın amacı, yer değiĢikliği yapan öğretmenlerin yeni kurumlarına uyum süreçleri ile okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları arasındaki iliĢkinin belirlenmesidir. AraĢtırmanın evrenini, 2012-2013 eğitim öğretim yılında Balıkesir il genelinde yer değiĢikliği yapmıĢ olan toplam 960 öğretmen oluĢturmuĢtur. ÇalıĢmada evrenin tamamına ulaĢılabildiğinden evren örneklem olarak belirlenmiĢtir. AraĢtırmada mentorluk fonksiyonları algısını ölçmek için“Mentorluk Fonksiyonları Ölçeği”, örgütsel uyum algısını ölçmek için ise“Örgütsel Uyum Ölçeği”olmak üzere iki farklı ölçek hazırlanmıĢ ve elektronik ortamda uygulanmıĢtır. Toplanan verilerin çözümlenmesi ve değerlendirilmesinde SPSS 17.0 paket programı kullanılmıĢtır. Ölçeklerden alınan puanlara ait frekans, aritmetik ortalama ve yüzde dağılımları hesaplanmıĢ, değiĢkenler arasındaki iliĢki incelenirken korelasyon analizi yapılmıĢtır. Ortalama puanlar arasındaki farkların anlamlılığı test edilirken, bağımsız gruplar t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıĢtır. Yordayıcılığı test etmek için basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıĢtır. AraĢtırmada hata payı .05 olarak alınmıĢtır. Bu araĢtırma sonucuna göre, okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları ile öğretmenlerin örgütsel uyum süreçleri arasında orta düzeyde (.608) bir iliĢki olduğu belirlenmiĢ olup, okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları arttıkça, öğretmenlerin örgütsel uyum düzeylerinin de arttığı tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the relationship between the process of adaptation to new institutions of the teachers having changed their schools and school directors‟ mentoring functions. The universe of the study was composed of 960 teachers having changed their schools in the province of Balıkesir in 2012-2013 Academic Year. As the whole universe was reached, the universe was defined as the study sample. In the study, two different scales were used. One of them was“Mentoring Functions Scale”to measure perceptions of mentoring functions and the other one was“Organizational Adjustment Scale”to measure the perception of organizational adaptation. In the analysis and evaluation of the data collected, SPSS 17.0 package program was used. Frequency, arithmetic mean and percentage distributions of the scale-scores were calculated and correlation analysis was done to examine the correlance between variables. Independent samples t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were performed to test the significance of differences among mean scores. Simple Linear Regression Analysis was used to test the predictivity. The margin of error was .05 in the study. According to the research results, it was determined that there was a moderate correlation between school directors‟ mentoring functions and teachers' organizational adaptation processes. As the school directors‟ mentoring functions increased, teachers' organizational compliance level also increased.