Okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları ile girişimci öğretmen davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between mentoring functions of school principals and teacher entrepreneurial behaviors
- Tez No: 953751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN YİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mentorluk, girişimcilik, öğretmen girişimciliği, girişimci davranış, Mentoring, entrepreneurship, teacher entrepreneurship, entrepreneurial behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları ile girişimci öğretmen davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde yapılmıştır. Araştırma evreni 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde öğretmenlerden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”, Mentorluk Fonksiyonları Ölçeği“ ve ”Girişimci Öğretmen Davranışları Ölçeği“ kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS ve Jamovi programları ile yapılmıştır. Veriler normal dağılıma sahip olduğu için parametrik testlerden t-testi ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Anlamı farkın bulunduğu analizler için etki büyüklükleri hesaplanmış ve post-Hoc testlerinden Scheffe kullanılmıştır. Okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları düzeyi ”yüksek“ olarak bulunmuştur. Okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonlarının, müdürün eğitim durumu, okul türü ve kariyer basamağı değişkenleri için anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Öğretmenlerin sergiledikleri girişimci öğretmen davranışları düzeyi ”yüksek" olarak bulunmuştur. Öğretmenlerin girişimci davranışları öğretmenin cinsiyet değişkeninde anlamlı farklılaştığı ancak eğitim durumu, kariyer basamağı, görev süresi ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı farklılaşmadığı görülmüştür. Okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları ile öğretmenlerin girişimci davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson korelasyon analizi yapılmış ve pozitif yönde bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerin mentorluk fonksiyonlarının girişimci öğretmen davranışlarını yordama düzeyini tespit etmek için doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizinde öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin mentorluk fonksiyonları ile girişimci öğretmen davranışları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişkiye rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship between school principals' mentoring functions and teacher entrepreneurial behaviors based on teachers' perceptions. The research was conducted using a correlational screening model, a quantitative research method. The research population consisted of teachers in the Şehitkamil district of Gaziantep province during the 2024-2025 academic year.“Personal Information Form,”,“Mentoring Functions Scale,”and“Entrepreneurial Teacher Behavior Scale.were used to collect data.”Data analysis was conducted using SPSS and Jamovi programs. Since the data had a normal distribution, t-tests and ANOVA analyses were used as parametric tests. Effect sizes were calculated for analyses where significant differences were found, and Scheffe post-hoc tests were used. The level of mentoring functions of school principals was found to be“high.”The mentoring functions of school principals differed significantly for the variables of the principal's education level, school type, and career stage. The level of entrepreneurial teacher behaviors exhibited by teachers was found to be“high.”It was observed that the entrepreneurial behaviors of teachers differed significantly in the teacher's gender variable, but did not differ significantly in terms of the variables of education level, career stage, tenure, and school type. Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationship between the mentoring functions of school principals and the entrepreneurial behaviors of teachers, and a positive relationship was found. Linear regression was used to determine the extent to which the mentoring functions of school principals predicted entrepreneurial teacher behaviors according to teachers' opinions. A regression analysis was conducted. A significant and positive relationship was found between the mentoring functions of school principals and entrepreneurial teacher behaviors, according to teachers' perceptions.