Turistik ürün çeşitlendirmesi kapsamında Konya'da ekoturizm rotaları
Within the scope of touristic product diversification, ecotourism routes in Konya
- Tez No: 357838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turistik Ürün, Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Ekoturizm, Konya Ekoturizm Rotaları, Touristic Product, Touristic Product Diversification, Ecotourism, Ecotourism Routes in Konya
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Son yıllarda turizm talebinin deniz, kum, güneş üçgeni çerçevesinden uzaklaşması ve alternatif turizm türlerinin giderek daha fazla tercih edilmesi, ülkeleri turistik ürün çeşitlendirmesine yöneltmektedir. Doğal ve kültürel değerlerin yeni turistik ürünler olarak turizm arzına sunulması, turizm faaliyetlerinin tüm yıla ve ülkeye yayılmasına ve bu vesileyle turizmin ekonomiye katkısının hem bölgesel hem de ülkesel ölçekte artırılmasına neden olan bir politikadır. Kitle turizm hareketliliği içerisinde, turistlerin tüketim taleplerinde meydana gelen değişim ile birlikte, doğası ve kültürel değerleri bozulmamış yörelere yönelik tatilleri tercih etme eğilimlerinin arttığı görülmektedir. Değişen talebi karşılamak adına, ülkemizde de ekoturizm merkezleri keşfedilmekte ve turizm arzına kazandırılmaktadır. Doğal ve kültürel kaynaklar bakımından zengin olan Konya'nın, turistik ürün çeşitlemesinde bu potansiyeli değerlendirilmesi gerekmektedir. 2023 Türkiye Turizm Stratejisi doğrultusunda hazırlanan bu çalışmada Konya'nın ekoturizm potansiyeli üzerine çeşitli yaklaşımlar öne sürülmeye çalışılmış ve alternatif ekoturizm rotaları önerilmiştir. Çalışmanın amacı; Konya'ya yalnızca Mevlana Müzesi ziyareti amacıyla gerçekleşen turların, Konya'nın sahip olduğu doğal ve kültürel değerler kullanılarak çeşitlenmesi gerekliliğini ortaya koymaktır. Yöredeki ekoturizm arzı incelenmiş ve ekoturizm aktivitelerinin uygulanabileceği bölgeler tespit edilmiştir. Türkiye'deki mevcut ekoturizm merkezlerindeki uygulamalardan hareketle, en fazla talep gören ekoturizm aktiviteleri olan trekking, kuş gözlemciliği, mağara turizmi ve yayla turizmi merkezli rotalar, ilçe bazında çalışma kapsamına alınmıştır. Sonuç ve Öneriler kısmında Konya İli'nin turistik ürün çeşitlendirme politikalarının ekoturizm doğrultusunda yönlendirilmesi ve bu bağlamda hazırlanan ekoturizm rotalarının geçtiği bölgelerde destinasyon yönetimi çerçevesinde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the demand for tourism, sea, sand, sun is moving away and it is preferred over alternative types of tourism, so this situation heads countries for the diversification of the tourist product. The fact that presenting natural and cultural attractions of the new products is a policy that is causing tourism activities spreading all year and, on this occasion it has a contribution both on national and regional scale. In mass tourism mobility, together with the change occurring in the consumption demands of tourists, it is seen that there is a rise on tendency of preferring regions for holidays that still conserves natural and culturel values. Changing to meet the demand, in the name of eco-tourism in our country, the central explored, and bring the supply of tourism. Konya, which is rich in natural and cultural resources, should be assessed considering the tourist product and variations in the use of this potential. In this study, prepared in the direction of 2023 Tourism strategy of Turkey, Konya's eco-tourism potential on a variety of approaches have been put forward, and tried to ecotourism, alternative routes proposed. The purpose of the study is to reveal the neccessity of diversification of the tours, organized only for visiting Mevlana Museum, using the natural and cultural values that Konya has. Ecotourism in the region examined, and the supply of ecotourism activities, can be applied to the region were identified. Considering the practice In the ecotourism centre, the most demanded ecotourism activities are trekking, bird watching, cave tourism and mountain tourism-based routes, the county basis, were included in the study. In the part of conclusions and recommendations, some suggestions are offered in the frame of the province of Konya diversification of the tourist product of the policies of ecotourism and directed in accordance with this prepared in the context of ecotourism routes in the destination management.