Pozitif psikoloji bağlamında umudun dindarlıkla ilişkisi
Relationship between religiousity and hope context of positive psychology
  1. Tez No: 357845
  2. Yazar: ABDULLAH DAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKERİM BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, dindarlık, pozitif psikoloji, psikoloji, umut, Hope, positive psychology, psychology, psychology of religion, religiousness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin dindarlıkları ve umut durumları arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Bu amaçla Bayburt Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde öğrenim görmekte olan 270'i bayan ve 225'i erkek olmak üzere toplam 495 kişilik örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırmada, umut durumunu tespit etmek için“Umut Ölçeği”ve dindarlık durumunu tespit etmek için“Dinî Hayat Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, sosyo-demografik değişkenlerle umut ve dindarlık arasında anlamlı farklılıklar söz konusudur. Araştırma sonuçlarına göre kızlar, erkeklere göre daha yüksek dindarlık puanına sahiptir. Bunun yanında İlahiyat Fakültesi'nde öğrenim görenlerin diğer fakültelerde öğrenim görenlere göre daha yüksek umut ve dindarlık puanlarına sahip olduğuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada dindarlık puanları ile toplam umut puanları arasında olumlu ilişkilerin var olduğuna ulaşılmış ve dindarlık düzeyi arttıkça umut düzeylerinin de pozitif yönde arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the relation between religiousity and hopefullness context of positive psychology in students of university. In this scope, 270 female and 225 male students who are educated in different faculties at Bayburt University, totally 495 people sample group has been composed.“Hope Scale”has been used to determine hope stuations and“Religious Life Scale”has been used to measure religiousness in the study. In accordance with obtained findings, there is meaningful difference between socio-demographical variables and religiousness and hope. The female students are more religious than male students but at the same time, they have more pozitif hope indicators. Besides, it has been determined that the students who are educated in Theology Faculty have the most positive hope level among other faculties. Also it has been determined in the study that there are positive relations between having high religiousness point and hope level, and as far as religiousness level increased their hopefullness also becomes positive.