Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi gören bireylerde algılanan sosyal destek ve umutsuzluk düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the reltionship between the social support and the level ofdespair of the individuals who receive alcohol and substance treatment
- Tez No: 435239
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP LEMAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Alcohol and substance addiction, receiving social support, self-despair
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bağımlılık yapıcı madde kullanımı günümüzün en önemli toplumsal sorunlarından biridir. Alkol ve uyuşturucu maddelerin kaygıyı azaltan niteliği, zorluklardan kaçan kişilerce bir destekleme aracı olarak kullanılmasına yol açmaktadır. Alkol ve madde kullanıcılarının bazen tedaviye yönelik kararsızlıkları sıklıkla rastlanan bir durumdur. Durumlarını değiştirmek için aldıkları kararlar ve sözler zamanla istikrarsız olabilmektedir. Bu çatışma ve bocalamanın nedeni, bağımlılıktan vazgeçme isteksizliği ve maddeyi bırakma korkusundan ileri gelmektedir. Bu bağlamda tedavide umutsuzluk yaşayan bireylerin sosyal desteğe sahip olması önemli olmaktadır. Ayrıca, alınan sosyal desteğin kişilerarası bir etkileşime neden olan dinamik bir olgu olduğu söylenebilir. Sosyal destekle birlikte, yaşanan sıkıntılı durumları aşabilmek çok daha hızlı olabilmektedir. Araştırmalarda sosyal desteğin büyük rolü olduğu ve daha çok aile çevresinin önemli katkıları olduğu görülmektedir. Sosyal desteğin hem fiziksel hem de ruhsal sağlıkta pozitif etkileri görülmektedir. Bu nedenle sosyal desteğe sahip olmayan kişilerde de negatif etki yarattığı söylenebilir. Araştırmada katılımcıların gerek aldıkları sosyal destek gerekse tedavi sürecine olumlu tepki göstermelerinden dolayı, umutsuzluğu umuda dönüştürme becerisine sahip oldukları söylenebilir. Dolayısıyla umudun terapi süreçlerinde de önemli bir yeri bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler; Alkol ve madde bağımlılığı, algılanan sosyal destek, umutsuzluk.
Özet (Çeviri)
The substance dependence is one of the biggest problems in our today's society. The fact that alcohol and drug use decreases the anxiety is the reason why people use and hide behind them to get away from the difficulties in their lives. It is very common for alcohol and drug users to hesitate when it comes to receive at treatment. During the treatment the decisions and promises of the patients may be unsteady. Not wanting to quit and being scared of living without it are the main reasons for patients to hesitate and have self-conflict. Thereby, it is important to get social support for individuals who experience despair throughout their treatments. Moreover, we can say that receiving social support is a dynamic fact which causes an interaction between the individuals. By receiving social support, it is much easier to get through the recovery period. According to the researches receiving social support plays a big part in the recovery but receiving family support is the most effective one. Positive effects can be seen both in physical and mental health. That's why patients who don't receive social support may experience negative effects during the recovery. Patients who receive social support and who show progress in the recovery can change their despair into hope. Therefore, being hopeful plays an important role in the progress of the therapy.