Kentsel dönüşümde kentsel haklar ve soylulaştırma, İstanbul Şerifali Çiftliği bölgesi imar iskân evlerinde yapılan niteliksel bir araştırma
Urban rights and gentrification in urban transformation, qualitative research at the imar iskan housing area of the İstanbul Şerifali Çiftliği urban transformation site
- Tez No: 358119
 - Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE İNCİRLİOĞLU, YRD. DOÇ. NARİN BAĞDATLI VURAL, PROF. DR. SEBAHATTİN GÜLLÜLÜ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Kentsel Hak, Kentsel Dönüşüm, Soylulaştırma, Urban Rights, Urban Transformation, Gentrification
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Maltepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
 - Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kentsel dönüşüm kavramı; ikinci dünya savaşından sonra dünyada, 1980 'den sonra ise Türkiye'de gündeme gelmeye başlamıştır. Bu kavram, ülkemizde yaygın olarak gecekondu bölgelerinin dönüşümü için kullanılmakla beraber son senelerde tarihi yapıların ve kent merkezinde bulunan yerleşim yerlerinin yenilenmesi ile de gündeme gelmiştir. Günümüzde kent merkezindeki alanların yenilenmesi beraberinde kentsel haklar ve soylulaştırma kavramlarını da gündeme getirmektedir. Kentsel Dönüşümde Kentsel Haklar ve Soylulaştırma isimli bu çalışmada; İstanbul'da Ataşehir semtinde bulunan Şerifali Çiftliği kentsel dönüşüm alanındaki İmar İskân evlerinde halkın dönüşüme bakışı, geleceklerini nerede ve nasıl kurguladıkları ve dönüşüm sürecinde, haklar bağlamında örgütlenme yapıp yapamadıkları araştırılmıştır. Bu çalışmada dört bölüm yer almaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde kentsel haklar, kentsel dönüşüm ve soylulaştırma konuları kavramsal çerçevede ele alınıp açıklanmış tezin amaç ve önemine yer verilerek de sorunsal ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, çalışmada kullanılan niteliksel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme ve katılımcı gözlem tekniklerinin anlatımı yanında araştırmadaki etik sorunlara yer verilmiştir. Bulgular bölümünde, konu çerçevesinde sınırlandırılarak yapılan görüşmelere ait yorumlara yer verilmiş, sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular ışığında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of urban transformation became a current issue after the Second World War around the world, and it started to be used in Turkey only after the 1980s. In addition to be widely used in the context of the transformation of squatter settlements in Turkey, this concept has come up with the transformation of historic structures and the renewal of settlements located in the urban center. The urban renewal has proposed the concept of the civil and urban rights for the agenda. In this thesis research, entitled“Urban Rights and Gentrification in Urban Transformation”, pubic view concerning urban transformation, residents' future plans, and whether they have organized for their rights during the transformation process have been investigated in the Imar Iskan housing area of the Şerifali Çiftliği urban transformation site that is located in the Ataşehir district of Istanbul. In this study, there are four sections. In the introductory part, urban renewal and gentrification issues are addressed within the conceptual framework, and the problem is introduced by taking into consideration the purpose and significance of the research. In the second part, in addition to the qualitative research methods used in the study including in-depth interviews and participant observation techniques, ethical issues are also discussed. The third section is devoted to research findings and comments within the framework of the topic. In the conclusion part, evaluations are made in the light of research findings.