Şiddetin sosyo-kültürel kaynakları ve medya metinleri aracılığıyla sunumu
Socio-cultural resources of violence and its presentation via media texts
  1. Tez No: 358175
  2. Yazar: SEDA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİYE FİLİZ SUSAR ÖZDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kültür, Medya, Sosyalleşme, Gençlik, Violence, Culture, Media, Socialization, Youth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET ŞİDDETİN SOSYO-KÜLTÜREL KAYNAKLARI VE MEDYA METİNLERİ ARACILIĞIYLA SUNUMU Seda YAVUZ Yüksek Lisans Tezi, Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Filiz SUSAR Mart 2014 – 97 sayfa Şiddet, toplum içinde ortaya çıkan ve kültürel bir öğe olarak öğrenimi sağlanan bir olgu olma özelliğine sahiptir. Şiddet ana başlıklarıyla fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel olmak üzere çeşitli biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Şiddeti meydana getiren kaynaklar incelendiğinde, şiddetin biyolojik ve psikolojik kaynaklarındansa sosyo-kültürel ve ekonomik kaynaklarının daha fazla etkin olduğu görülmektedir. Sosyo-kültürel ve ekonomik kaynaklara bakıldığında kitle iletişim araçları tüm dünyada en büyük paya sahiptir. Şiddet, her türlü medya metini aracılığıyla topluma sunulmakta ve toplum bunu bazen bunu takip etmekte bazen de buna maruz kalmaktadır. Medya teknolojik gelişmelerle beraber sosyalleşmenin başat araçlarından biri haline gelmiştir. Televizyon bugün, ulaşılması en kolay ve en yaygın olan medya organıdır. Televizyonun geniş kitlelere yayılması ve kolay ulaşılır olması ona toplumsal ve kültürel bir güç kazandırmıştır. Televizyon birey, toplum ve kültür üzerinde önemli derecede etki sahibidir. Şiddetin medya metinleri aracılığıyla sunumunu incelediğimiz bu çalışmada, gençlik dizileri içerisinden örneklem olarak“Güneşi Beklerken”adlı dizi seçilmiştir. Bu dizide Gerbner'in“Ekme-Yetiştirme”tezinin aşamalarından olan ileti çözümlemesi uygulanmıştır. İleti çözümlemesi aşaması için araştırmaya konu olan dizinin araştırmayı sonlandırdığımız tarihe kadar yayınlanmış olan bölümlerinde içerik çözümlemesi yapılmıştır. Çözümlenen ve sayısallaştırılan ileti özellikleri kategorilere kodlanarak dizideki ekme açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan çözümleme sonucunda araştırmada elde edilmek istenen amaçlar doğrultusunda ortaya koyduğumuz problemler test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIO-CULTURAL RESOURCES OF VIOLENCE AND ITS PRESENTATION VIA MEDIA TEXTS Seda YAVUZ Postgraduate Thesis, Media and Cultural Studies Department Advisor: Assist. Doç. Dr. Filiz SUSAR March 2014 – 97 Pages The violence is a case which arises within the society and is learnt as a cultural object. As main types, violence arises in various forms such as physical, psychological, economic, and sexual. Evaluating the resources constituting the violence, it is seen that socio-cultural and economic resources of violence are more effective than its biologic and psychological resources. Considering the socio-cultural and economic resources, mass-communication tool have the biggest share in whole world. Violence is presented to society via every kind of media texts, and the society sometimes follows and sometimes is exposed to it. Media has become one of the leading tools of socialization as a result of technological developments. TV is nowadays the most easy-to-access and the widest media tool. The penetration of TV among large segments and its easy-to-access position have given a social and cultural power to it. TV has an important effect on individuals, society and culture. In this study where we examined the presentation of violence via media texts, the“Güneşi Beklerken”TV series has been chosen as sample among youth series. The message analysis step, one of two steps of Gerbner's Cultivation thesis, has been implemented on that TV series. For message analyzing, the content analysis has been implemented on all episodes of mentioned TV series until the ending date of this study. By coding the message specifications, which have been analyzed and digitalized, into categories, we tried to explain the cultivation in TV series. As a result of performed analysis, we have tested the problems which we revealed in accordance with the aims we hoped to achieve.