Impact of gender-based violence and femicide on the socio-economic well-being of women in Nairobi county, Kenya
Cinsiyete dayalı şiddet ve kadın cinayetlerinin Nairobi Kenya'da kadınların sosyo-ekonomik refahı üzerindeki etkisi
- Tez No: 846781
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyete dayalı şiddet, Ataerkil Yapılar, Kadının Güçlenmesi, Feminist Teori, Aile İçi Şiddet, Kadın Cinayeti, Gender-based violence, Patriarchal Structures, Women Empowerment, Feminist Theory, Domestic Violence, Femicide
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Kenya Nairobi'de cinsiyete dayalı şiddet ve kadın cinayetlerinin kadınların sosyo-ekonomik refahı üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma özellikle Kenya'da kadınların yaşadığı cinsiyete dayalı şiddetin farklı biçimlerine odaklanmaktadır. Araştırma aynı zamanda Kenya'daki toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin çeşitli nedenlerini ve kadınların bunlarla nasıl başa çıktığını değerlendirmektedir. Kenya'da cinsiyete dayalı şiddet çok yaygın bir olgu haline dönüşmüştür. Bu yüzden bu sorunun sebeplerinin incelenmesi gerekmektedir. Fakat pek çok engel toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin tamamen ortadan kaldırılmasına engel olmaktadır. Bu araştırmada da ele alındığı üzere bu engeller farklı toplumların kültür, gelenek ve normlarıyla doğrudan ilişkilidir. Kenya'da ataerkil yapıların varlığı, cinsiyete dayalı şiddetle mücadele için uygulamaya konulan politikaların ve yasal düzenlemelerin etkinliğini sınırlandırmaktadır. Bu çalışmada da belirtildiği gibi, kadınların sosyo-ekonomik refahı, kadınların haklarını savunmaları ve aile içi şiddetle mücadele etmeleri için önem arz etmektedir. Ancak çeşitli kültürel pratikler yüzünden kadınların sosyo-ekonomik refahı istenilen seviyeye ulaşamamaktadır. Aynı zamanda iyi niyet, özgüven ve eylem planlarının eksikliği de kadın istismarına karşı mücadeleyi sekteye uğratmaktadır. Bu çalışma, cinsiyete dayalı şiddet kapsamına giren çeşitli kavramları tanımlamakta ve bunların Kenya Nairobi'de kadınların sosyo-ekonomik refahını nasıl etkilediğini göstermeyi amaçlamaktadır. İkincil kaynakların niteliksel analizi üzerinden yürütülen bu araştırma, cinsiyete dayalı şiddetin Nairobi'deki kadınların sosyo-ekonomik refahını olumsuz etkilediği sonucuna ulaşmıştır. Cinsiyete dayalı şiddet mağdurları sıklıkla depresyona girmekte ve dolayısıyla yaşam standartlarını iyileştirebilecek sosyo-ekonomik faaliyetlere katılma inisiyatifinden ve yetkisinden yoksun kalmaktadır. Araştırmanın sonunda bu çalışma ayrıca kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle nasıl başa çıkılacağına dair çeşitli önerilerde bulunmakta ve Kenya'da kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sona ermesini engelleyen toplumsal engellerin aşılması için çeşitli stratejiler üretmektedir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to understand the effects of gender-based violence and femicide on the socio-economic well-being of women in Nairobi County, Kenya. The study particularly focuses on different forms of gender-based violence that women experience in Kenya. At the same time, the research study evaluates the various causes of gender-based violence in Kenya and how women cope with them. Gender-based violence in Kenya has become rampant hence the need to address the issue and eliminate the vice. However, many obstacles have hindered the full eradication of gender-based violence. As addressed in this research, these impediments include different communities' culture, traditions, and norms. The existence of patriarchal structures in Kenya has stalled the implementation of policies and legislation put in place to fight gender-based violence. As will be discussed in this study, women's socio-economic well-being seeks to empower women to stand up for their rights and fight domestic violence. However, this has not been the case, as various cultural prohibitions exist. At the same time, a lack of personal goodwill, self-esteem, and action plans has hindered the fight against women's abuse. This study identifies various concepts that are under gender-based violence and seeks to know how they affect the socio-economic well-being of women in Nairobi County, Kenya. Using qualitative analysis of secondary sources, the researcher concludes that gender-based violence negatively impacts the socio-economic well-being of women in Nairobi. Victims of gender-based violence often fall into depression and, hence, lack the initiative and empowerment to participate in socio-economic activities that improve their livelihood. At the end of the study, the researcher also makes various recommendations on how to cope with gender-based violence against women and suggests various strategies to overcome the societal impediments that prevent the end of gender violence against women in Kenya.