Ortaokul 6.7.8. sınıf öğrencilerinin algılanan ebeveyn tutumları ile sosyal duygusal öğrenme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relations between perceived parent attitudes of 6th - 8th grade middle school students and their social emotional learning skills.
- Tez No: 358187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA ŞULE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal duygusal beceriler, Anne-baba tutumu, Social-Emotional Skills and Parental Attitudes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, ortaokul 6.7.8. sınıf öğrencilerinin algılanan anne baba tutumları ile sosyal duygusal öğrenme becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki 1 devlet okulu ve Büyükçekmece'de 1 özel okulda öğrenimlerine 6,7 ve 8. sınıfta devam eden (12-15 yaşları arasındaki) 130(%47,1) kız ve 146 erkek(%52,9) olmak üzere 276 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Kabakçı (2006) tarafından İlköğretim 2. Kademe Öğrencileri için geliştirilen Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği (SDÖB), Seher A. Sevim tarafından Türk kültürüne uyarlanan Leuven Algılanan Ana Babalık Ölçeği (LAAÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler; SPSS 20.0 paket programından analiz edilmiş ve araştırma verilerinin analizinde değişkenlere bağlı olarak, ANOVA, bağımsız t testi, tukey testi ve Spearman korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin Anne-Baba tutumlarına ilişkin algıları ile Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri arasında pozitif yönde ve istatistik bakımdan anlamlılık düzeyine ulaşan ilişkiler tespit edilmiştir. Demografik değişkenlerden cinsiyete göre; sosyal ve duygusal öğrenme becerileri alt boyutlarından iletişim becerisi ve problem çözme becerileri açısından; yine cinsiyete göre anne/baba tutumlarından anne/baba davranışsal denetim açısından farklılık bulunmuştur. Anne eğitim durumuna göre, sosyal duygusal öğrenme becerileri dört alt boyutundan sadece iletişim becerileri alt boyutunda bir farklılık bulunmuştur. Yaşa göre sosyal duygusal öğrenme becerileri karşılaştırıldığında sadece stresle başa çıkma becerileri alt boyutunda anlamlı bir farklılık görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulguların ayrıntıları ele alınmış ve yorumu yapılmıştır. Bu doğrultuda ilerideki uygulama ve araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to research on the relations between parental attitudes perceived by 6th-8th grade middle school students and their social emotional learning skills. The study group consists of 276 students (between 12 and 15 years old ) whose gender distribution is as such: 146 (52,9%) male and 130 (47,1%) female students from one state school in Esenyurt neighborhood and one private school in Büyükçekmece neighborhood in Istanbul. In this study, Personal Information Form developed by the researcher, the Leuven adolescent perceived parenting scale (LAPPS) adopted to Turkish culture by Seher A. Sevim and Social-Emotional Learning Skills Scale (SELSS) developed for the secondary school students by Kabakcı (2006) are used. The data is analyzed according to SPSS 20.0 program and in the data analysis, depending on the variables, it is benefited from ANOVA, independent t test, tukey test, and from Spearman correlation analysis. In the conclusion of the study, it is detected statistically sense-making and positive relations between students' perceptions of the parental attitudes and their Social-Emotional Learning Skills. Based on gender, certain differences were found among demographic variables from the sub-levels of social and emotional learning and problem solving skills and also again based on gender, some were found from parental attitudes by means of parental behavioral governance. According to education level of mother, among four sub-levels of social-emotional learning skills, it is found that only the communication skills differed. When compared with social-emotional learning skills based on age, only at the level of coping with the stress skills, a significant difference is found. Details of the data collected from the research is taken and interpreted. Accordingly, certain proposals are offered for the next implementations and researches.