Öğretim elemanlarının öğretme-öğrenme sürecini düzenleme biçimlerinin öğrenci görüşlerine göre belirlenmesi
Determination of instructors editing formats of teaching-learning process with student opinion
  1. Tez No: 358188
  2. Yazar: MUSTAFA YELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BABAOĞLAN ÇELİK, YRD. DOÇ. DR. KENAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim elemanı, öğretme-öğrenme süreci, öğretim yaklaşımı, öğretim tasarımı, öğretmen merkezli eğitim, öğrenci merkezli eğitim, instructors, teaching-learning process, instructional approach, instructional design, teacher-centered education, student-centered education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma öğretmen adaylarını yetiştiren eğitim fakültelerindeki öğretim elemanlarının ders öğretim sürecini düzenleme biçimlerini betimlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 2012-2013 öğretim yılı güz döneminde Mehmet Akif Ersoy Üniversite Eğitim Fakültesi'nin sınıf öğretmenliği, matematik, okulöncesi, fen bilgisi, Türkçe, sosyal bilgiler, İngilizce ile bilgisayar ve öğretim teknolojileri bölümlerinde öğrenim gören 3. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı çalışmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Öğretme-Öğrenme Sürecini Betimleme”ölçeği ve öğrencilerin yazlı görüşlerinden elde edilmiştir. Faktör analizlerinde toplam yedi faktörden oluşan“Öğretme-Öğrenme Sürecini Betimleme”ölçeğinin iç tutarlılık katsayısı ön uygulamada 0.848; nihai uygulamada ise 0.898 olarak belirlenmiştir. İlgili bölümlerde 541 öğrenciye uygulanan ölçekten elde edilen verilerin non-parametrik testlere uygun özellikler gösterdiği belirlenmiştir. Bu nedenle verilerin karşılaştırılmasında Kruskall-Wallis ve Mann-Whitney U Testi hesaplanmıştır. Bu karşılaştırmalarda anlamlılık düzeyi. 05 alınmıştır. Çalışmanın nitel verileri için ise nicel veri toplama aracını cevaplayan öğrencilerden 260'nın yazılı görüşü alınmıştır. Öğrencilerin yazılı görüşleri üzerinde betimsel analiz yapılarak kod ve temalar elde edilmiştir. Araştırma sürecinde elde edilen nicel ve nitel bulgular her bir alt problemle ilgili olarak birlikte yorumlanmıştır. Araştırmada genel olarak, eğitim fakültesindeki öğretim elemanlarının derslerin giriş etkinlikleri ile öğretme-öğrenme sürecinde tamamen ve çoğunlukla öğrencinin etkin olduğu, öğretim elemanı ve öğrencinin birlikte etkin olduğu etkinlikler ve kapanış etkinliklerinin çoğunlukla yapılmadığı belirlenmiştir. Buna karşılık derslerin öğretim sürecinde tamamen ve çoğunlukla öğretim elemanının etkin olduğu etkinliklerin daha çok yapıldığı ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede ise öğretim elemanlarının dersleri işlerken daha çok kendilerinin sürekli konuştuğu, okuma-okutturma, yazma yazdırma etkinliklerini çok sık kullandıkları ya da konuları öğrencilere anlattırdıkları ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgulara dayalı ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been made to describe the process of editing format of instructors to training courses in faculties of education. Research was carried out with 3rd class students who study in the fall semester of the 2012-2013 academic year, classroom, math, preschool, science, Turkish, social studies, English and computers and instructional technology teaching departments of Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Education. The study which is a combination of quantitative and qualitative research methods used, quantitative data obtained from“Teaching-Learning Process Description”scale developed by the researcher, qualitative data were obtained from the students' written opinion. In relevant parts, the data obtained from the scale applied to 541 students, internal consistency coefficient was found 0.898. Kruskall-Wallis and Mann-Whitney U Test was used for the comparison of the scores, obtained from the scale, classroom teaching with students in other sections. In this comparison, the level of significance was .05. 260 students' written comments from same group, were analyzed by descriptive qualitative analysis. According to the results, it was seen that instructors generally doesn't do course introduction events and other events that students do. It is also determined that instructors don't arrange course events which they active with the students. Also it has been observed that instructors give more space for applications which instructors are generally active. According to these results, instructors always arrange course teaching process with teacher-centered activities such as speaking, reading, writing. In this teaching-learning process, it was observed that students keep listening attention much more; take notes what instructor said and wrote; and just read slides, textbooks, etc. Again, it was observed that students handle the lessons individually or in groups making presentations. As well as, it was observed that at the end of the course, instructors don't do the closing event of the course.