Nazan Bekiroğlu'nun hayatı, hikaye ve romanlarının çözümlenmesi.
Nazan Bekiroğlu's life, analysing of her story and novel.
  1. Tez No: 358327
  2. Yazar: ZÖHRE DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESAT CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, roman, hikaye, Nazan Bekiroğlu, çözümleme, Türk Edebiyatı, novel, story, Nazan Bekiroğlu, analysing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 459
Özet
İlk eseri 1997 yılında yayımlanan Nazan Bekiroğlu, 2000li yılların başında adından söz ettiren yazarlar arasında yer almıştır. 2013 yılında yayımlanan Nar Ağacı adlı romanıyla her kesimden okurun dikkatini üzerine çekmeyi başaran yazar, gerek Yeni Tarihselcilik kuramıyla örtüşen görüşleri ve tarihî konulara yönelişi, gerekse üst kurmaca, metinlerarasılık ve leitmotiv gibi tekniklere yer vermesiyle postmodern edebiyatın etkilerini taşır. Bu çalışmada birinci bölümde yazarın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Takip eden bölümlerde eserler yapı bakımından incelenmiştir. Son bölümde ise yazarın dil ve üslûp özellikleri üzerinde durulmuştur. Tezimizin giriş bölümünde yazarın eser verdiği dönem hakkında bilgi verilmiş; Yeni Tarihselcilik kuramı ile örtüşen görüşlerine değinilmiştir. Yazarın eserlerindeki diğer postmodern unsurlar ise eserlerin yapı bakımından incelenmesi sırasında ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Yapılan bu çalışma ile Nazan Bekiroğlu?nun eserlerinde şahıs kadrosu, anlatıcı, bakış açısı, mekân ve zaman unsurlarının bir bütün olarak incelenmesi, yazarın dil ve üslûp özelliklerinin ortaya çıkarılması ve eserlerdeki postmodern unsurların tespiti amaçlanmıştır. Eserlerinin muhtevasını tarih, din, tasavvuf ve aşk ile şekillendiren Nazan Bekiroğlu, gelenekten aldığı ilhamı, yeni anlatım tekniklerini kullanarak ideoloji ya da modaların güdümüne girmeden incelik ve hassasiyetle işlemeyi başarmış bir yazardır.
Özet (Çeviri)
Having published her first novel in 1997, Nazan Bekiroğlu made a distinguished name for herself as an author in the early 2000s. She attracted the attention of reader from all walks of life with Nar Ağacı in 2013. The author bears the traces of postmodern literature with her overlapping views with the theory of New Historicism and historical issues, as well as with the techniques she uses such as top-fiction, intertextuality and leitmotiv. The first part of this study is about the author's life and her art, and her works of fiction are introduced. In the subsequent sections, her works are analysed in terms of their structure. The last chapter focuses on the author's use of language and style. The introduction part of the thesis covers on the progress of novel and story in Turkısh literature in the terms of 1990- 2013 and the author's views on theory of New Historicism. The other postmodern elements in her work are discussed in detail by analysing the works in terms of structure. This study aims to analyse the list of characters, the narrators, the point of view and the time and space as a whole in Nazan Bekiroglu's works. It further attempts to reveal the author's language and style and postmodern elements in her works. Shaping the content of her works with history, religion, mysticism and love, Nazan Bekiroğlu uses the inspiration of tradition and ideology without falling for fashions and treats her subject with delicacy and precision.