Hitit konutları
Hittites housing
  1. Tez No: 358326
  2. Yazar: HACI MEHMET TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇEVİK, DOÇ. DR. ANDREAS SCHACHNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: İç Anadolu, Konut, Tipoloji, Nüfus, Hitit, Central Anatolia, Housing, Typology, Population, Hittite
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
ÖZET Coğrafi konumu açısından Anadolu?nun merkezini oluşturan İç Anadolu Bölgesi, Hitit Devleti?nin de çekirdek yerleşim alanını oluşturmuştur. Bu merkezi konumdaki rolünü, Hitit öncesi dönemlerde Çatal Höyük, Kültepe gibi önemli yerleşmelerle çok iyi üstlenmiştir. ?Hitit Konutları? adlı çalışmada, Erken Tunç Çağı?ndan (M.Ö. 3. Binyıl başı) Hitit Dönemi?nin sonuna kadar (M.Ö. 1190), İç Anadolu?da dönemin sosyal yapısına ayna tutan, konut yapıları incelenmiştir. Ele alınan konutlar, basit plandan karmaşık plana doğru tipolojilendirilmiş, dönemler arası sürekliliğin olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Ortaya konan araştırma sonucunda; konutlarda kentler arası benzerliğin olduğu kadar bazı farklılıklarında yaşandığı anlaşılmıştır. Mimari teknolojisi geliştikçe konutlarda da gelişmeler yaşandığı gözlemlenmiştir. Her dönemde konutlarda özellikle iç mimaride, yeni gelişmeler yaşandığı ortaya çıkartılan bazı konut örneklerinden anlaşılmaktadır. Nüfusla konut yapılaşması arasında sıkı bir bağın olduğu, Hititlerin Yakındoğu?da önemli bir güç konumuna gelmesiyle yaşanan nüfus artışından anlaşılmıştır. Bu dönemde devletin konut tekeline el koyduğu, konutlarda seri üretime geçildiği bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In terms of geographical location, Anatolia, Central Anatolia Region is the center of the Hittite Empire consisted of the core settlement area. It is centrally located, the role of the pre-Hittite periods Catal Höyük, such as the settlements Kültepe played very well.“Hittite Houses”'s study, the Early Bronze Age (3rd millennium BC head) until the end of the Hittite Period (ca. 1190), Central Anatolia, which mirror the social structure of the housing structures were investigated. According to investigated housing, had been made typology from simple plan on the complex, were performed to determine whether there is continuity between the periods. Laid down as a result of the research, some of the differences as well as similarities between cities are experiencing housing understood. Each period, especially in residential architecture, housing some of the new developments uncovered examples of experiencing understood. Is a tight link between residential population structuring, population growth in the arrival of the Hittites understood to a significant force in the Near East. During this period, the monopoly of the state confiscated housing, transition houses are known to mass production.