Amerikan Board'un İzmir'deki faaliyetleri ve İzmir Uluslararası Kolej
The activities of the American Board in İzmir and İzmir International College
  1. Tez No: 358427
  2. Yazar: CENK DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBADİ ALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Board, İzmir, Misyoner, Eğitim, Kolej, American Board, İzmir (Smyrna), Missionary, Education, College
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 391
Özet
AMERİKAN BOARD'UN İZMİR'DEKİ FAALİYETLERİ VE İZMİR ULUSLARARASI KOLEJ Cenk DEMİR Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Haziran 2014 Danışman: Doç. Dr. Gülbadi ALAN KISA ÖZET Bu çalışma, ABCFM misyonerlerinin 1820 yılında İzmir'de başlayan ve yüz yılı aşkın bir süre bu kentte yürüttükleri misyonerlik faaliyetlerini ele almaktadır. ABCFM, Tanrı'nın kelâmını ve Hz. İsa'nın öğretilerini dünyaya yayma düşüncesiyle 1810 yılında ABD'de kurulmuş bir Protestan misyoner örgütüdür. Bu örgüt, okyanus ötesindeki birçok coğrafyada olduğu gibi Asya'nın kilidini açacak bir anahtara benzetilen Küçük Asya'da (Anadolu) da misyonerlik çalışmalarında bulunmuştur. İzmir'de görev yapan Amerikalı misyoner Maria A. West'inde dediği gibi, Güven, yavaş büyüyen bir bitkiydi! Board misyonerleri, bu bitkinin en özel meyvesini almak ve büyük hasat gününe kavuşmak için ise İzmir'de uzun bir maceraya girişecekti. Bu tez, giriş kısmından sonra dört ana bölümden oluşmakta olup Amerikan Board örgütünün, dinî, matbaa ve eğitim faaliyetleri çerçevesinde İzmir'deki örgütlenmesini incelemektedir. Misyonerlerin nüfuz sahası, İzmir ve çevresindeki dinî etkinliği, matbaa faaliyetlerinin kapsamı, eğitim faaliyetleri ile bölgede açılan Amerikan okullarının misyoner çalışmalarındaki yeri ve önemi, sınanan hipotezler arasındadır. Ayrıca bu çalışma ile birlikte İzmir'deki iki önemli Amerikan eğitim kurumu: İzmir Amerikan Kolej Enstitüsü (ACI) ve İzmir Uluslararası Kolej'in (IC), kuruluşları, faaliyetleri ve akıbetleri kronolojik düzen içerisinde ayrıntılı bir şekilde incelenip Amerikan Board'un İzmir'deki misyonerlik faaliyetlerinin dinî, eğitim, sosyal, kültürel, fikrî ve siyasi etkileri belgeler ışığında aydınlatılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE ACTIVITIES OF THE AMERICAN BOARD IN IZMIR AND IZMIR INTERNATIONAL COLLEGE Cenk DEMIR PhD Thesis: June 2014 Supervisor: Assoc. Prof. Gülbadi ALAN ABSTRACT This study discusses Missionary activities which was started by ABCFM Missionaries in İzmir, in 1820 and was conducted by them in this city more than a hundered years. ABCFM, which was established in 1810 in USA, is a Protestan missionary organization, whose aim and thinking to spread the word of god and gospels to world,. This organization carried out missionary activities in many regions and also in Asia Minor which was seen as the key opens the doors of Asia. As American Missionary Maria A. West, who worked in İzmir said,“confidence is a plant of slow growth”. The Board missionaries would start a long journey in İzmir to harvest this plant's the best fruit and to reach the great harvest day. This dissetation is composed of four main sections from start to end examines in the framework of American Board's religious, publishing and education activities in İzmir. The influence of missionaries in the area their religious missions around İzmir, the content of publishing activities, their educational missions and the place and importance in missionary works of established American colleges in the region are tested hypotiesis. Additionally, this study will chronologically analyze the establisment, activities and future of İzmir American College Institutue (ACI) and İzmir International College (IC) which are the two major educational Institutions in İzmir in detail. The findings will illuminate the religious, educational, social, cultural, intellectual and political effects of missionary activities of American Board in İzmir in the light of documents.