Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın Mecmûatu'l İrfâniyye'si (metin transkribe ve tahlil)
Mecmûatu'l İrfâni̇yye of Erzurumlu İbrahi̇m Hakkı (text transcribe and analysis)
  1. Tez No: 358435
  2. Yazar: DURDANE ZEYNEP TEKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN NURİ KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Hakkı, insan, tasavvuf, vahdet-i vücut, kendini bilmek, İbrahim Hakkı, human, sufism, unity of being (vahdetü'l–vücûd), know yourself
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Tezimizin konusu (1703- 1780) yılları arasında yaşamış olan İbrahim Hakkı Hazretleri'nin Mecmûatu'l- İrfâniyye eserini günümüz Türkçesine kazandırarak, bu eseri üzerinden yazarımızın Tasavvufî görüşlerini ortaya koymak olacaktır. Bu çalışmayla gerek kendi döneminde ve gerekse kendisinden sonraki dönemlerde isminden sıkça söz ettiren İbrahim Hakkı'nın bir mutasavvıf olarak neler düşündüğünü, tasavvufî hayat hakkındaki fikirlerini, sık sık kullandığımız tasavvufî terimlere İbrahim Hakkı'nın yüklediği anlamları ve buna benzer birçok meseleleri tezimizin içerisinde ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: Girişte İbrahim Hakkı'nın yaşadığı dönem hakkında verdiğimiz kısa bilgiden sonra tezimizin birinci bölümünde İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hayatı ve eserleri, ikinci bölümde Mecmuâtu'l İrfâniyye eserinin genel özellikleri, üçüncü ve son bölümde ise eserde işlenen tasavvufi görüşlere yer verdik. Tezin hazırlanmasında başta İbrahim Hakkı Hazretleri'nin eserlerinden yararlanılmış olup, hakkında yazılmış olan bütün eserler ve bilimsel bilgiler derlenerek kaynak olarak kullanılmıştır. Ayrıca çalışmamızın hazırlık aşamasında tasavvuf literatürü taranmış olup, tasavvuf alanında bilimsel çalışma yapmış olan kişilerin eserlerinden ve birikimlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is to translate the Mecmûatu'l İrfâniyye which belong to İbrahimHakkı Hazretleri into today's Turkish and trying to understand the mysticism of İbrahim Hakkı through this book. With this work, we try to understand İbrahim Hakkı's thoughts; who has been a well known (sufis) in his own and next ages, about the mysticism, ideas about, the mystic life, valves of the mystic term according to İbrahim Hakkı. And a lot similar with this topic. Our work is made up of three parts: In the introduction part, we give short information about the era of İbrahim Hakkı, then in the first part İbrahim Hakkı's life and Works, in the second part Mecmûatu'l İrfâniyye's general features. In the third which is the last part, mystical apprehensions that are in the book. In preparation of the thesis we wed as a source: the works of İbrahim Hakkı Hazretleri, the studies about him and scientific knowledge about him. In preparation of our study we scanned sufist literature and used the studies of the people who has scientific work in the field of sufism.