Ticari belgelerin Türk Ticaret Kanunu ve vergi mevzuatı yönünden karşılaştırmalı incelenmesi
A comparative examination of the commercial documents in terms of Turkish Commercial Code and tax legislation
- Tez No: 358469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ticari Belgeler, Vergi Usul Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Commercial Documents, Tax Procedural Law, Turkish Commercial Code, Draft of Turkish Commercial Code
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Ticaret hayatında güven ve düzen sağlanması bakımından alım satımla uğraşan tüccarlar kanunların emrettiği şekilde çeşitli belgeler kullanırlar bunlara ticari belgeler denir. Bu çalışmada Muhasebe ile ilgili temel kavramlardan başlanılarak, Ticari Belgelerin; Genel Muhasebe, Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu yününden belgeler tek tek tanımlanmış, örnekler ile pekiştirilmeye çalışılmıştır. Ticari Belgelerin; Borçlar Kanunu ve İcra İflas Kanunu ayrıca Cezayir ve Fransa Hukuk sisteminin belgelere bakışı, kanunların belirlediği belge düzenine uyulmamasının cezai yaptırımları anlatılmaya çalışılmıştır. Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu yününden belgeler karşılaştırılmıştır, son olarak da Belge Düzenine İlişkin Sorunlar ve Çözüm önerileri ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The merchants who engage in purchase and sale use various documents in accordance with the laws in order to provide reliance and coordination in the business life and they are called as commercial documents. In this study, as starting from basic concepts related to the account, the commercial documents have been identified one by one in terms of the General Accounting, Turkish Commercial Code and Tax Procedural Law, it has been tried to strengthen with examples. It has been tried to explain views of Obligations Code and Bankruptcy and Enforcement Law, as well as Algeria and France Law systems to the documents and penal sanctions due to it was not complied with the document regulations determined by the laws. The documents have been compared in terms of Turkish Commercial Code and Tax Procedural Law, finally the study has been ended with Problems for Document Formation and Solution Suggestions.