Belediyelerde stratejik yönetim ve faaliyet önceliklendirmesi: Bir model önerisi
Strategic management and prioritization of activities at municipalities: A model proposal
  1. Tez No: 358473
  2. Yazar: ALPER BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLÇİN MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Proje Önceliklendirme, Kaynakların Etkin Kullanımı, Belediyelerde Stratejik Planlama, Hoshin Kanri, AHP, Strategic Management, Prioritization of Activities, Effective Usage Of Resources, Strategic Planning at Municipalities, Hoshin Kanri, AHP. Date : 20.November.2013
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
BELEDİYELERDE STRATEJİK YÖNETİM VE FAALİYET ÖNCELİKLENDİRMESİ: BİR MODEL ÖNERİSİ Dünya'da yaşanan gelişim ve değişim karşısında Türk kamu yönetiminde adaptasyon sürecini çok yönlü yaşamaktadır. Yerelde hizmet alanlarının çoğalması ve beklentilerin her geçen gün artması yerel yöneticilerin vereceği kararları daha da kritik hale getirmiştir. Bu bağlamda tez çalışmasında yerel yöneticilerin kaynaklarını hangi faaliyet ve projelere öncelikle tahsis etmesi gerektiğine yönelik bir model önerilmiştir. Önceliklendirme modeli özel sektör tarafından kullanılan hoshin kanri uygulamalarının belediyeler ölçeğinde ele alınması, önceliklendirme modelinde kullanılan ölçütlerin belirlenmesi, AHP tekniği ile ağırlıklandırma, yıllık uygulama programlarında yer alacak öncelik kararlarının verilmesi ve hoshin uygulama planının hazırlanmasından oluşmaktadır. Önceliklendirme modelinde kullanılan ölçütler, belediyelerde görevli uzmanlara yönelik yapılan bir araştırmayla tespit edilerek stratejik yönetim aracı olarak kullanılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi stratejik planı kapsamında bir uygulama örneği gerçekleştirilmiştir. Ulaşım alanında yapılan uygulama çalışması ile performans programında yer alması için idari birimlerce önerilen faaliyetler model çalışması ile önceliklendirilmiştir. Böylece karar vericilere rasyonel veriler sunularak az sayıda önceliğe yönelmeleri sağlanmış ve sonuç olarak kaynakların tahsisine yönelik bir yaklaşım sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
STRATEGIC MANAGEMENT AND PRIORITIZATION OF ACTIVITIES AT MUNICIPALITIES: A MODEL PROPOSAL Turkish public administration carries out multi-faceted process of adaptation in the face of development and evolution in the world. Increase in local service areas and expectations day by day has been made critical to executive decisions. In this regard, a model that answers which projects and activities must be primarily selected to assign resources by executives is proposed. The prioritization model consists; operating Hoshin Kanri applications, that are used by private sector, in the case of municipalities, determining the criteria for the prioritization model, giving weight values using AHP technique, deciding on priorities of the annual implementation programs will take place in and creating Hoshin Kanri application plan. The prioritization criteria used in the model are created by a survey conducted in the municipalities for experts and used as a management tool. An application example is explained within Strategic Plan of Bursa Metropolitan Municipality. The proposed activities of administrative departments to take part in the performance program in the field of transportation were prioritized by using the model. In this way, turn to a few priorities was provided by presenting the rational data to decision-makers and as a result an approach to the allocation of resources was presented.