Hipertansif hastaların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının aile işlevselliği, çok boyutlu algılanan sosyal destek ve öz yeterlilik ile ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 358472
  2. Yazar: PINAR KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER KAFESCİOĞLU AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, aile işlevselliği, sosyal destek, öz yeterlilik
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
HİPERTANSİF HASTALARIN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ AİLE İŞLEVSELLİĞİ, ÇOK BOYUTLU ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE ÖZ YETERLİLİK İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada hipertansiyon tanısı almış hastaların hipertansiyon tedavisinin önemli bir parçası olan sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile aile işlevsellikleri, algıladıkları sosyal destek ve öz yeterlilik arasındaki ilişkinin incelenecektir. Bu amaçla İstanbul'da yer alan iki özel ve bir devlet hastanesinin Kardiyoloji Polikliniklerine başvuran, fiziksel ve bilişsel sağlık düzeyleri araştırmada uygulanması planlanan formları cevaplamaya tıbbi personel tarafından uygun bulunan, araştırmaya katılmaya gönüllü ve hipertansiyon tanısı almış 151 hastaya Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II, Aile Değerlendirme Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Öz Yeterlilik Ölçeği uygulanmıştır. Yordayıcı ve yordanan değişkenler arasında yapılan regresyon analizi sonucunda bireysel değişken olan öz yeterlilik algısının ve ailevi bir faktör olan rollerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Ayrıca, aile işlevselliğinin alt boyutları olan duygusal tepki verebilme ve davranış kontrolü ile sağlık davranışı olan fiziksel aktivite açısından kadın ve erkekler arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Aile içinde, erkekler duygusal tepki verebilme, kadınlar ise davranış kontrolü ile ilgili daha fazla sıkıntı belirtmişlerdir ve erkek hastalar, fiziksel aktivitede bulunduklarını daha fazla belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN MULTI-DIMENSIONAL PERCEIVED SOCIAL SUPPORT WITH HEALTHY LIFE STYLE BEHAVIORS OF HYPERTENSIVE PATIENTS FAMILY FUNCTIONING AND SELF-SUFFICIENCY In this study will be able to examined the relationship between perceived social support, self-efficacy, family functioning with the patients diagnosed with hypertension, an important functionality that is part of treatment of hypertension healthy lifestyle behaviors. For this purpose, to 151 patients diagnosed with hypertension that-refered the Cardiology Clinics of two private and one state hospital in Istanbul, whose physical and cognitive health levels were approved by medical personel to respond to forms of research planned to be implemented, voluntary participation in research were administered Healthy Lifestyle Behaviors Scale II, Family Assessment Device, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Self-Efficacy Scale. As a result of regression analysis between the predictor and predicted variables of individual variables, the perception of self-efficacy and family roles, which is a factor in a healthy lifestyle behaviors were significantly predicted. In addition, affective responsiveness which is sub-dimensions of family functioning and behavior control that there were significant differences between women and men in terms of physical activity. Within the family, men reported about affective responsiveness, vomen reported related to behavior control, more distress and the female patients reported that they had been in more physical activity.