8.sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersinde yeni yaklaşımlar dikkate alınarak hazırlanan etkinliklerin öğretmen ve öğrenci açısından incelenmesi(eylem araştırması)
The examination for teacher and student of activities prepared by being taken i̇nto account new approaches in the lesson of 8th class's T.C The History of Revolution and Kemalism (action research)
  1. Tez No: 358502
  2. Yazar: RUKİYE DEMİREZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET KIRPIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi, T.C. İnkılap Tarihi Eğitimi, History Education, Social Studies Education, TC History of Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde, yeni yaklaşımlar dikkate alınarak hazırlanan etkinliklerin öğretmen ve öğrenci açısından incelenmesi (eylem araştırması) adlı bu çalışmada, araştırmacı tarafından hazırlanan etkinlikler, öğretmen liderliğinde uygulanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması ile yapılan bu çalışmada, çalışma grubunu bir sosyal bilgiler öğretmeni ve 20 kişiden oluşan 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma, 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı birinci döneminde, Kayseri İli Develi İlçesinde resmi bir okulda, 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde sosyal bilgiler öğretmeni liderliğinde 8-A sınıfı öğrencileri ile birlikte yapılmıştır. Araştırma süreci iki aşamada planlanmış, birinci aşamasında öğretmen o zamana kadar nasıl ders işlemişse o şekilde devam etmiş ve araştırmacı gözlemlerini gerçekleştirmiştir. İkinci aşamada etkinliklerle ders işleme süreci başlamış ve gözlem devam etmiştir. Bu çalışmanın başladığı andan itibaren hem öğretmen hem de öğrenciler günlük tutmaya devam etmişlerdir. Araştırmada, öğretmen ve öğrenci günlükleri, gözlemler ve görüşmelerle elde edilmiş olan veriler, nitel analiz yöntemlerinden içerik analizine tabi tutulmuştur. Böylece sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucunda etkinlik öncesi ve sonrası, başta öğretmende olmak üzere öğrencilerde de olumlu değişimlere sebep olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study called examination of activities prepared by being taken into account new approaches in the lesson of 8th class's T.C the history of revolution and Kemalism' ,activities which are prepared by researcher are appplied under the leadership of teacher. In this study made with the action research which is from qualitative research methods, working group is constituted with the teacher of social sciences and 8th class's students who consist of 20 people. The research is made together 8-A class's students under the leadership of teacher of social sciences in the first period of 2011-2012 education year, in a formal school in Develi district of Kayseri, the lesson of 8th class's T.C. History of Revolution and Kemalism. The period of research has been planned as two stages. In the first stage , teacher goes on in smilar way that she has studied a lesson beforehand until activities are started and researcher has carried out her observation. In secand stage, the period of studying a lesson has been started with activities and the observation has been continued, Ever since the study was started, both teachers and students have gone on keeping a diary. In the research, diaries of teacher and students, the data which have been obtained with observations and negotiations have been made dependent on the content analysis of qualitative analysis methods. Therefore, the result has been tried to obtain. As a result of analysis, in the pre and past of activity, firstly it has been concluded that activities cause to positive changes on both teachers and students.