8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ve ders kitabında Hatay meselesinin yeri ve önemi
The role and importance of Hatay issues in 8th class Ataturk's Principles and Revolution History
- Tez No: 599376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hatay, Sosyal Bilgiler, İnkılap Tarihi, Sancak, Hatay, Social Studies, The History of Revolution, Sanjak
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
20 Ekim 1921'de Fransa ve Türkiye arasında yapılan Ankara Antlaşması'na göre İskenderun Sancağı Misak-ı Milli sınırlarımız dışında kalarak özel yönetimli bir statüye kavuşturuldu. Ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün bu kırk asırlık Türk yurdunu Anavatan dışında bırakmaya niyeti yoktu. Tayfur Sökmen ve arkadaşlarını İskenderun'daki milli teşkilatlanma konusunda görevlendirdi. 1936 yılında Hitler'in Avrupa'da yarattığı gerginlik ve dünyanın yeni kutuplaşmalarla ikinci bir dünya savaşına yaklaştığının sinyalleri; Türkiye'yi İskenderun konusunda birtakım girişimlere itti. Fransa, Suriye mandasını kaldırarak Sancak'ın yönetimini Suriye hükümetine devredince, Türk hükümeti, İskenderun Sancağına da bağımsızlık verilmesi için diplomatik yollara başvurdu. Atatürk, Antakya, İskenderun ve çevrelerine“Hatay”adını vererek buradaki milli teşkilatın çalışmalarına da yön veriyordu. Türkiye'nin taleplerine Fransa olumsuz yanıtlar verdi. Ancak Milletler Cemiyeti'nin de çabaları ile 29 Mayıs 1937'de Hatay iç işlerinde serbest dış işlerinde Suriye'ye bağlı, ayrı bir anayasaya sahip hale getirildi. 3 Temmuz 1938'de yapılan seçimler sonucunda 2 Eylül 1938'de Hatay Meclisi toplanarak Hatay Devleti kuruldu. Bir yıl kadar bağımsız kalan Hatay Devleti sıkı ilişkiler içinde himayesini gördü~ Türkiye'ye 23 Haziran i 939'da Hatay Meclisi'nin oybirliği ile aldığı kararla katıldı. Bu sonuç elbette sağlığını hiçe sayarak bazen sert bazen yumuşak bir diplomasi ile mücadele veren Atatürk'ün Türkiye'nin ve Hatay halkının bir zaferiydi.
Özet (Çeviri)
According to Ankara Treaty made between Turkey and France, İskenderun Sanjak gained custom-managed status, by remaining outside of the national boundaries banner of İskenderun Misakı. But Mustafa Kemal Atatürk didnot have any intention to leave forty year - Turkish hostel outside of the homeland. He commisioned Tayfur Sökmen and his friends on the subject of national organization. In Europe, the tension created by Hitler and the recently existed polarisations of the political World gave the signals of approaching World War for the second time. This current situation forced Turkey to take coutions about Alexandretta. Once France abolished the mandate of Syria and delivered the state government to the Syrian authorities, Turkish government started to use diplomatic channels to make Alexandretta independent again. In the mean time, Atatürk was leading the operations of national oraganisation naming Alexandretta and Antioch as“Hatay”. France government refused the demands of Turkey. Hovewer, with the help of League of Nations, Hatay was revised as independent in internal affairs and dependent on Syria in external affairs on May 29, 1937. In consequence of elections held on July 3, 1938, Hatay parliament gathered and formed Hatay government on September 2, 1938. Hatay government, that stayed independent about a year, was ruled under the strict aegis of auspices and it was annexed to Turkey as a province by unanimity of Hatay Parliament on June 23, 1939.This is the victory of Turkey, people of Hatay and Atatürk who struggled by sometimes disregarding his health and also sometimes with soft diplomacy.