Sosyal bilgiler 5.sınıf 'bir ülke bir bayrak'ünitesinde doğrudan verilecek değerlerin uygulanma düzeyinin betimlenmesi
Description of application level of values to be given directly in 'one country, one flag' unit in fifth class social studies lesson
- Tez No: 358515
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ALADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Sosyal Bilgiler Dersi, Değerler Eğitimi, Primary School, Social Studies Lesson, Value Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET SOSYAL BİLGİLER 5.SINIF“BİR ÜLKE BİR BAYRAK”ÜNİTESİNDE DOĞRUDAN VERİLECEK DEĞERLERİN UYGULANMA DÜZEYİNİN BETİMLENMESİ Selim HARMANCI İlköğretim Ana Bilim Dalı(Sınıf Öğretmenliği) Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Elif ALADAĞ Ocak 2014 Bu araştırma, ilköğretim beşinci sınıf sosyal bilgiler dersinde“doğrudan verilecek değerlerin”sınıfta verilme düzeyini belirlemeyi amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın problemi ve genel amacı doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2011-2012 öğretim yılında Aydın ili Çine ilçesi merkez devlet ilköğretim okulları 5.sınıf öğretmenlerinden seçilen 3 okul ve 3 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenin sınıf ortamında Sosyal Bilgiler dersinde“Bir Ülke, Bir Bayrak”ünitesinde 'doğrudan verilecek değeri' nasıl verdiğini incelemek için katılımsız gözlem tekniği uygulanmıştır. Gözlem sırasında gözlemci ayrıca günlük tutarak görüşlerini aktarmıştır. Gözlem yoluyla elde edilen veriler ışığında öğretmenlerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak hem araştırmacı günlüğüyle desteklenen gözlemden elde edilen verilerin güvenirliğinin artırılması hem de bu verilere ilişkin ek verilere ulaşılması sağlanmıştır. Araştırmada verilerin analizi aşamasında betimsel analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya ilişkin şu sonuçlara ulaşılmıştır. 1. Öğretmenlerin değer eğitimi yaklaşımlarından sadece telkin yöntemini kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. 2. İlköğretim beşinci sınıf sosyal bilgiler dersinde doğrudan verilecek değerlerin eğitimini gerçekleştirmek için öğretmenler soru-cevap yöntemi, önemli kişilerin yaşamlarından örnekler verme, model olma, tarihi olaylardan yararlanma, öğretmenin kendi yaşamından örnekler vermesi, diğer kavramlarla ilişkilendirme, öğrencilerin kendi yaşantılarından örnekler vermesi, model gösterme, görsellerden yararlanma, güncel olaylardan yararlanma gibi yöntem ve tekniklerden yararlandıkları görülmüştür. Değer eğitiminde öğretmenlerin kaynak olarak genellikle öğrenci ders ve çalışma kitabını kullandıkları görülmüştür. Ayrıca ünite kazanımlarına bağlı olarak anayasa, bayrak tüzüğü, ödev defteri, amblemler ve şiirler ile interneti kullanmışlardır. 3. Öğretmenlerin öğrencilere verilen değerleri genellikle gözlem yoluyla değerlendirdikleri saptanmıştır. 4. Öğretmenlerin değer eğitimini olumlu buldukları öğretmen görüşleri ile desteklenmiştir. Öte yandan değer öğretiminde karşılaştıkları sorunların en başında ailenin okuldaki değer eğitimini desteklememesi, okul aile arasındaki uyuşmazlık olduğu saptanmıştır. Değer eğitimini etkili bir şekilde öğrencilere verebilmek için uygulamaya yönelik daha çok görsel etkinliklere ağırlık verilmesi, gezi gözlem çalışmaları yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESCRIPTION OF APPLICATION LEVEL OF VALUES TO BE GIVEN DIRECTLY IN“ONE COUNTRY, ONE FLAG”UNIT IN FIFTH CLASS SOCIAL STUDIES LESSON Selim HARMANCI Department of Primary School (Class Teacher) Thesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. Elif ALADAĞ January 2014 This is a descriptive study which aims to specify the application level of“values to be given directly”in the class of Social Studies in the fifth class of primary schools. Qualitative research method has been used for the general purpose and the problem of the study. The study group consists of three school and three class teachers chosen from the fifth class teachers of central state primary schools in 2011-2012 education year in Çine, Aydın. The technique of unstructured observation has been applied to study how a teacher has given 'value to be given directly' in“One Country, One Flag”unit in Social Studies lesson in the classroom environment. The observer has stated his opinion by keeping a diary during observation. In light of the data obtained through observation, it has been accomplished both to ensure the reliability of data obtained from the diary and to attain the additional data by making semi-structured interviews with those teachers. Descriptive analysis has been carried out in the phase of analysing data in the study. These results have been reached according to the study. 1. It has been concluded that the teachers are using only indoctrination method of value teaching approaches, 2. It has been observed that the teachers are using methods and techniques such as question-answer method, giving examples from the lives of important people, being a model, using historical events, giving examples from his own life, associating with other concepts, giving examples from students' own lives, indicating a model, using visuals, using current events to teach the 'values to be given directly' in Social Studies in fifth class of primary school. It has been observed that the teachers are generally using the students' course books and workbooks as a source while teaching values. Additionally, the constitution, flag statute, assignment book, emblems, poems and internet have been used by the teachers depending on the unit attainments. 3. It has been stated that the teachers asses the values directly given to the students through observation. 4. It has been supported by the opinions of teachers that they have found value teaching favourable. On the other hand, it has been determined that the primary problem faced while teaching values is lack of assistance of parents and disagreement between the school and the parents. It has been concluded that it is necessary to focus on visual activities in practical and arrange observational study trips to give the students value teaching more effectively.