Bursa ili Uludağ yöresinde küçükbaş hayvancılık faaliyetleri
Sheep and goat farmi̇ng acti̇vi̇ti̇es i̇n the provi̇nce of bursa Uludağ area
- Tez No: 358534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Küçükbaş hayvancılık, göçebe hayvancılık, Uludağ, Bursa, Sheep and goat farming, imported stockbreeding, Uludağ, Bursa
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Hayvancılık faaliyetleri içerisinde koyun-keçi yetiştiriciliği büyük öneme sahiptir.Teknolojinin ilerlemesiyle hayvancılık faaliyetleri gelişmiş, yeni hayvan ırkları ortaya çıkarken hayvanlardan alınan verim artmıştır. Günümüzde yapılan çalışmalarla küçükbaş hayvancılığın mevcut durumu ortaya konmakta, sürdürülebilir hayvancılık için fikirler oluşturulmaktadır. Gerçekleştirilen çalışma ile Büyükorhan, Harmancık, Keles ve Orhaneli ilçelerinde küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin geçmişten günümüze değişimi ve değişime etki eden faktörler Coğrafya biliminin prensipleri ve yöntemleri ile ele alınmıştır. Çalışmada Uludağ Yöresi'nde küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin içinde bulunduğu durumun zamana ve mekana göre değişimi incelenmiştir. Coğrafi faktörlerin küçükbaş hayvancılık faaliyetleri üzerindeki etkilerinin ortaya konduğu çalışmada, yıllara göre küçükbaş hayvan sayıları, hayvansal ürün verimlerindeki değişimler, hayvancılık kültürü ve geleneğinin mevcut durumu ile yöre hayvancılığının yaşadığı sorunlar değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında uygulanan anket çalışmasının verileri SPSS 15.0 istatistik programı ile analiz edilmiş ve sonuçlar ortaya konmuştur. Çalışma ile yöre hayvancılığının son 20 yıllık süreçte hayvan ve yetiştirici sayısı açısından yarı yarıya gerilediği tespit edilirken; hayvansal ürünlerin verimlerinde iki kat artış olduğu da belirlenmiştir. Coğrafi şartların ve beşeri kaynakların sınırlayıcı olduğu yörede geçimini hayvancılıkla sağlayanların bu faaliyetten uzaklaştıkları saptanmıştır. Hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğu yörede gerekli desteğin sağlanması, küçükbaş hayvancılığın geleceği açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
Among stockbreeding activities, sheep and goat producing has great significance. With progress of technology stockbreeding activities have developed, while new animal races have appeared, the yield obtained from animals has increased. With studies nowadays, reasons of progress and regression of sheep and goat farming have been presented and new ideas for sustainable stockbreeding have been created. With performed study, in Harmancık, Büyükorhan, Keles and Orhaneli change of sheep and goat farming activies from past to today and factors affecting alteration, principles and methods of Geography Science have been discussed. In study, alteration of sheep and goat farming activities in Uludağ area according to time and place has been researched with towns scale. In study, presented effects of human and geography factors on sheep and goat farming activities, changes on animal proceeds, sheep and goat numbers distribution by years, current situation stockbreeding culture, custom and problems of area stockbreeding was evaluated. Data of questionnaire study within scope of survey has been analysed with SPSS 15.0 program and in this direction various results have been presented. With study, while in the last 20 years of area stockbreeding from point of animal and breeder numbers half and half regression was stated and it was determined proceeds of animal products has raised double. It's stated in area geographical conditions and human resources are limiter, ones who earn their life with stockbreeding have grown away from this activity. In area, necessary support provided, positive results in terms of future sheep and goat farming will reveal.