Belediyelerde motivasyon ve verimlilik: Çanakkale belediyesi örneği
Motivation and efficiency in the municipalities:The case study of Çanakkale municipality
  1. Tez No: 358535
  2. Yazar: SEVGÜN AYSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, motivasyon, verimlilik, iş tatmini, Municipality, Motivation, Efficiency, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Belediyeler; belde sakinlerinin mahallî müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş ve karar organı seçmenler tarafından oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kuruluşlardır. Bilimde ve teknolojideki gelişmeler, kentteki hızlı nüfus artışı, sosyo - ekonomik iş bölümü halkın ihtiyaçlarının çeşitlenmesine neden olmuştur. Bundan dolayı belediyeler yerel yönetim kuruluşları içinde en önemli kurumlar haline gelmiştir. Belediyelerin istenilen şekilde işlevlerini yerine getirebilmeleri için çalışan personelin motivasyonu sağlanmalıdır. Bu kapsam çerçevesinde ele alınan çalışmanın amacı; belediye personelinin motivasyon düzeylerini ölçerek verimli çalışmalarını saptamaktır. Bu çalışmada motivasyon, motivasyonu etkileyen faktörler, verimlilik, verimliliği etkileyen faktörler, motivasyonun verimlilik - iş tatmini ? iş tatminsizliği gibi kavramlar ile ilişkisi, motivasyon teorileri teorik olarak incelenmiştir. Bununla birlikte belediyenin görev, yetki ve sorumluluklarına, personeline, belediyeler için motivasyonun ve verimliliğin önemine, belediye personelin motivasyonunu etkileyen faktörler ile demografik faktörlere yer verilmiştir. Son bölümde ise, Çanakkale Belediyesi'nde çalışan personele motivasyon ve verimlilik anketi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Municipalities whose decision-making body is formed by the voters are the organizations which have administrative and financial autonomy and are established to meet the common needs of local residents in the town.The development in the science and the technology, rapid growth of population in the cities and socio-economic labor division lead to diversification of people needs.Therefore, municipalities become the most important establishments among the local authorities. To be able to fulfill the functions of the municipalities as required, the motivation of employees should be maintained.Within this scope, the aim of the study is to identify the motivation level of the employees in the municipality and state their efficiency. In this study, motivation, the factors affecting motivation, efficiency, the factors affecting efficiency, the relationship between the motivation and the notions such as efficiency, job satisfaction and job dissatisfaction and motivation theories have been examined theoretically. Moreover, the municipality's duties, authorities and responsibilities, its personnel, the importance of motivation and efficiency for municipalities, the factors affecting motivation of the staff and demographic factors have been stated. In the last chapter, the results of the questionnaire (Motivation - Efficiency Scale) administered to the staff in Çanakkale Municipality are presented.