İslam'da Mülteciler Hukuku
Refugees Law in Islam
  1. Tez No: 358536
  2. Yazar: OSMAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, mülteci, sığınmacı, gayrimüslim, Islamic law, refugee, asylum, asylum-seeker, non-muslim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
“İslam'da Mülteciler Hukuku”adlı tezimiz bir giriş kısmı ile üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde göç, sığınma ve mülteci kavramları tanımlanmış ve bu kavramların İslam hukuk literatüründeki karşılığı tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, sığınma ile ilgili İslam hukuku hükümlerinden diğer bir deyişle İslam hukuk literatüründe sığınma kavramı olan eman müessesesi ile ilgili hükümlerden ve düzenlemelerden bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde ise bir gayrimüslim olarak sığınmacının temel hakları ve yükümlülükleri değerlendirilmiştir. Yaptığımız çalışmada şu sonuca ulaşılmıştır: Göç, sığınma ve mültecilik insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Ancak terim olarak bu kavramlar son yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu yüzden bu kavramların İslam hukuk literatüründe doğrudan karşılığı bulunmamaktadır. Ancak İslam hukukunun, 1951 Mültecilerin Statüsü ile İlgili Cenevre Sözleşmesi'nde tanımlanmış modern mülteci statüsüne oldukça yakın olan Kur'ân ve sünnetten elde ettiği bazı kavramları mevcuttur. Eman müessesesi, modern geri gönderilmeme ve geçici koruma kavramlarının ilk şeklidir. Bu müessese gereğince, korumaya ihtiyacı olan, göç etmeye zorlanmış herkese dini ya da ırkı dikkate alınmaksızın emân verilmelidir.
Özet (Çeviri)
In our thesis, named“Refugees Law in Islam”structured a introduction section and three chapters. In first chapter, describes the concepts of immigration, asylum and refugee. In addition, this chapter explores these concepts in Islamic law literature. The second chapter mentions Islamic law relating to asylum or what is known in Islamic history as aman concept, and regulations regarding concept of aman. Chapter three describes basic law and rights asylum-seeker as a non-muslim. This chapter mentions obligations of non-muslims in Islam as well. In this study we can conclude that principles: Immigration, asylum and refugee was a phenomenon as old as history of humanity. However, these concepts as a term, has emerged last century. For this reason, there is no direct equivalent of these concepts in Islamic law literature. But, there are some concepts of Islamic law that deriving from the Quran and the Sunnah, remarkably closely the contemporary status of refugees defined in the Geneva Convention relating to the Status of Refugees of 1951.The institution of aman, which pre-figures the modern concepts of non- refoulement and temporary protection. According to this institution, all forced migrants who are in need of protection should be granted aman irrespective of their religion or race.