Vergi borcundan kaynaklanan yurt dışına çıkış yasağı ve 5766 Sayılı Yasa ile getirilen düzenlemeler
Ban from leaving country due to tax debts and the regulations introduced Via Law 5766
  1. Tez No: 358571
  2. Yazar: ALİ OSMAN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA SACİT ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Borcu, Yurt Dışı, Seyahat Özgürlüğü, Vergi İdaresi, Kayıt Dışı, Tax Dept, Oversea, Freedom of leaving the country, Tax Administration, Unregistered
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Vergi Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, vergi borcundan kaynaklanan yurt dışına çıkış yasağı konusu Pasaport Kanunu ve bu kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptali sonrasında yürürlüğe giren 6183 sayılı Yasanın 36/A maddesi çerçevesinde incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; genel olarak verginin tanımı yapıldıktan sonra vergi gelirlerinin devletler açısından öneminden ve tahsiline ilişkin idareye tanınan yetkilerden bahsedilmiştir. İkinci bölümde; yurt dışına çıkma özgürlüğünün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile uluslararası insan hakları belgelerinde ne şekilde düzenlendiği ve nasıl bir sınırlama rejimine tabi tutulduğu incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; Türk Hukukunda vergi borcundan kaynaklanan yurt dışına çıkış yasaklarına ilişkin başlıca normatif düzenleme olan Pasaport Kanunu'nun 22. maddesi ile bu maddenin Anayasa Mahkemesince iptali üzerine yürürlüğe giren 6183 sayılı yasanın 36/a maddesi ve bu maddenin uygulanma şekli ve koşulları üzerinde durulmuştur. Daha sonra maddenin Anayasa'ya uygunluğu sorunu ele alınmış ve bir hukuk devletinde yurt dışına çıkma özgürlüğüne getirilecek sınırlamaların ne şekilde olması gerektiği konusunda önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This post graduate thesis the subject of which is prohibition against leaving the country dwells on the restriction regime of freedom of leaving the country and the 22nd article of Turkish Passport Code and the 36nd article of Turkish Collection of State Revenue Code the basic norm restricting this freedom in Turkish Law. The study is divided into three chapters: In the first chapter, firstly, the importance of tax revenue for goverments is determined and then the cause of inexpediency of raising taxes is examined. In the second chapter, one can find how the freedom of leaving the country is placed in Turkish Constitution and in universal human rights documents and what kind of restriction regime it is exposed to. In the third chapter, the 22nd article of Turkish Passport Code and the 36nd article of Turkish Collection of State Revenue Code the basic arrangement on restriction of leaving the country which is result from tax dept in Turkish Law is analysed. In this context, it is focused on how this article is put into practise and what its conditions are. Then, by dealing with the suitability of the article to Turkish Constitution, it is tried to make suggestions on how the restrictions that will be put on the freedom of leaving the country in any constitutional state must be.