Edebi bir metin olarak Dânişmendnâme
Danishmendname as a literary text
- Tez No: 358570
- Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZE PERVİN AYTAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dânişmendnâme, metinlerarasılık, belagat, ideoloji ve zihniyet, Danishmendname, intertextuality, rhetoric, ideology and mentality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 548
Özet
Edebi Bir Metin Olarak Dânişmendnâme Bu tezde, mevcut nüshalardan farklı olarak on dokuzuncu asırda Malatya Darende bölgesinde mesnevi nazım biçimde oluşturulmuş Dânişmend Gazi'nin tarihî ve seçkin şahsiyetini dile getiren bir gaza destanı ele alınmıştır. Dânişmendnâme ve benzeri anlatıların -toplumsal hafızaya telmih etme hususiyetlerinden yola çıkarak- kendi öz metin inceleme yöntemlerimizle incelenmesi zaruriyeti tartışılmıştır. Bu sebeple öncelikle Batının edebî metin, ideoloji ve kültürel aktarımla doğrudan bağlantılı olduğunu düşündüğümüz metinlerarasılık yöntemini, kendi edebî geleneğimizin belâgat unsurlarıyla karşılaştırarak ele aldık. Öz kimliğimizden gelişen ve klasik edebiyat incelemesine sıkı sıkıya bağlı olduğu söylenen belâgat terminolojisini metinlerarasılıkla olan benzer yapılanmasından yola çıkarak yeniden tasnif ettik. İncelemeye esas aldığımız metinleri Türk edebiyatı ve üslup çalışmalarında aşina olduğumuz bu terminoloji etrafında zihniyet aktarımı ekseninde incelemeye gayret ettik.
Özet (Çeviri)
Dânişmendnâme as a literary text In this thesis, a holy war epic written in Darende region of Malatya during XIXth century depicting historical personality of Danişmend Gazi is dealt with. This epic differs from the other manuscripts in the way that it was written in masnavi type. It's been discussed that whether Danişmendname or similar narrations have to be examined through our own textual methods, since those narrations have a feature which they can address to mutual memory of a nation. Therefore, we have scrutinized the intertextual method of the West, which we consider that it has directly to do with literary text, ideology and cultural transmission, comparing it with rhetorical elements of our own literary tradition. We, in light of the similar structure of it to intertextuality, have re-classified the rhetoric terminology which is considered that it stems from our identity and strictly tied to the survey of classical literature. We have striven to investigate the texts through the terminology with which we are familiar from the rhetorical studies in Turkish literature around minset transmission.