İsmet İnönü'nün siyasi hayatı (1922-1960)
Political life of İsmet İnonu (1922-1960)
- Tez No: 358576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EKİNCİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: İnönü, İkinci Adam, Milli Şef, Tek Parti Dönemi, Çok Partili Hayat, Inonu, Vice-man, National Chief, Single party period, Multi-party period
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZET İsmet İnönü'nün Siyasi Hayatı isimli çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve Türk demokrasisinin gelişmesinde Atatürk'ten sonra en büyük etkiye sahip olan İsmet İnönü'nün 1922-1960 yılları arası siyasi faaliyetleri objektif bir çerçevede açıklanarak yakın tarihimizdeki siyasi olayların gelişiminin daha iyi anlaşılabilmesine yardımcı olmak amacı güdülmüştür. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İnönü'nün Milli Mücadelenin sonunu belirleyen Mudanya Antlaşması'nda Türk tarafını temsili, Dışişleri Bakanı olarak Lozan Görüşmelerinde Heyet Başkanlığı ve Lozan Antlaşması'nı imzalama süreci, Başbakanlık yıllarında devletin iç ve dış siyasetine verdiği yön, Atatürk'le çatışmaları ve Başbakanlıktan ayrılışı incelenmiştir. İkinci bölümde, Atatürk'ün ölümünden sonra İnönü'nün Cumhurbaşkanı olarak siyasi faaliyetleri, Milli Şefliğinin iki dönemi ele alınmıştır: 1938-1945 arası Milli Şefliğin birinci dönemi ( kurulan hükümetlerin oluşturulmasında ve siyasi gelişmelerde, II. Dünya Savaşı'na girmemek adına izlenilen politikalarda İnönü'nün etkisi); 1945-1950 arası Milli Şefliğin ikinci dönemi (İnönü'nün II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyadaki değişen dengelere uyum sağlamak amacıyla izlediği politikalar) olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise 1950-1960 arası DP iktidarı döneminde İnönü'nün muhalefet lideri olarak DP'nin iç ve dış politikasına yönelik tutum ve eleştirileri, CHP'nin yapısı ve programındaki değişim incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, which is named political life of Ismet Inonu, it is aimed at objective description of the political activities of inonu who has the most effective influence, just after Ataturk, on the development of Turkish democracy and the establishment of Turkish Republic, between 1922 and 1960, in this respect it is aimed at assisting to be understood the progress of recent political events. Thesis consists of three parts. In the first part, Inonu's speak for the Turkish side at Mudanya Aggreement which ends the National struggle, the head of delegation as Minister of Foreign affairs and signing process of the Lozan Negotiation, the direction that he gives to interior and exterior policy of government in the years of Prime Minister, The conflict between Ataturk and resign from Prime Minister are examined. In the second part, political activities of Inonu as President after Ataturk's death, Two periods of National Chieftaincy are addressed: First period of national chieftaincy between 1938-1945 (the negative effects of Inonu's political attitude in participation to second World war, in the construction of established governments); second period of National chieftaincy between 1938-1945 (Inonu's policies which is aimed at accommodating the changing countenances in the world) are examined. In the third part, the critics and attitudes of Inonu as the leader of opposition towards the interior and exterior policy of DP in their power term, finally the study came to end examining the structure of CHP and the change in CHP's program.