Ulus-devlet anlayışı karşısında toplumsal hafızanın direnişi: Rembetiko örnek olayı
The resistance of social memory aganist nation-state mentality: The case of Rembetiko
- Tez No: 358581
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ulus-Devlet, Ulus-Devlet İnşası, Ulusçuluk, Toplumsal Hafıza, Rembetiko
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tezimizin amacı ulus-devlet uygulamalarının toplumları ve bireyleri nasıl etkilediğinin gözler önüne serilmesidir. Bireyin korunma ve güvenlik gibi en temel ihtiyaçlarını gidermek adına icat ettiği“devlet aygıtı”zaman zaman bu amaçtan çok uzaklaşarak birçok trajedinin yaşanmasına yol açmıştır. Tezimizde Türk-Yunan Zorunlu Mübadelesi'nin iki milyon insanın yaşamını kökünden değiştirmesiyle birlikte yaşananlar ulus-devlet politikaları çerçevesinde anlatılmış ve bu politikaların insani yönüne dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Mübadiller evlerinden koparılmanın ve yakınlarını kaybetmenin acısını söyledikleri şarkılarla dile getirmişler, müziği aynı zamanda geçmişteki yaşamlarını devam ettirmenin bir yolu olarak da kullanmışlardır. Bu tezde mübadele döneminin popüler müziği rembetiko, uluslaştırma çabalarına bir direniş olarak ele alınmış, buradan hareketle ulus-devlet uygulamaları karşısında bireylerin kendilerini korumaya çalışması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is revealing that the nation-state policies how affect communities and individuals. The“state aparatus”that have invented for the basıc needs such as health and safety away from the this goal time to time and cause tragedy. In our thesis, what happened with The Greek-Turkish Compulsary Exchange that change the life of two milion people are explained in the framework of the nation-state policies.The emigrants brought songs the pain of losing their relatives and shearing from their homes, music is also used in the past as a way to maintain their lives. İn this thesis, the populer music of the Exchange period, rebetiko been considered as a resistance to the efford of natioanlism. Thus work of individuals to protect themselves against the naiton-state mentality are discussed. keywords:Nation-State,The Construction Of Nation-State ,Nationalism,Social Memory,Rembetico