Türk Hukukunda ve Uluslararası Hukukta nafaka
Maintenance in Turkish Law and International Law
- Tez No: 358582
 - Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ERDOĞAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Türk Hukuku, Uluslararası Hukuk, Nafaka, Sözleşmeler, Turkish Law, International Law, Maintenance, Conventions
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 318
Özet
Aile, toplumun en temel yapı taşıdır. Aile bireylerinin arasında maddi ve manevi ilişkiden kaynaklanan dayanışma, yardıma muhtaç olan bireylere yardım etme yükümlülüğünü ahlaki bir görev haline getirmiş olup, bu görev yapılan düzenlemeler ile bağlayıcılık kazanmıştır. Bu çerçevede, sosyal yaşamın temel öğesini oluşturan aile düzenini korumak ve aile fertlerinin maddi sıkıntı çekerek zaruret haline düşmesini engellemek için 4721 sayılı Kanunumuzda sayılan yakın hısımlar arasında nafaka yükümlülüğü düzenlenmiştir. Türk hukukunda nafaka, bakım nafakası ve yardım nafakası olmak üzere iki başlık altında toplanmaktadır. Bakım nafakası, kendi içinde tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Nafaka borcunun kaynağı kanundan kaynaklanmakta olup, kamu düzenini ilgilendiren bir yönü bulunmaktadır. Bu nedenle, nafaka alacakları gerek ulusal gerekse uluslararası hukukta özel düzenlemelere tabi kılınmıştır. Örneğin; Türk hukukunda nafaka ilâmına ilişkin icranın durdurulmasına karar verilmez. Nafaka kararlarına uyulmaması halinde verilecek ceza, alacaklının şikâyeti üzerine tazyik hapsi olarak düzenlenmiştir. Aynı zamanda, nafaka alacaklısının başlamış olan bir hacze imtiyazlı iştirakı da mümkün kılınmıştır. Nafaka davalarında Türk mahkemeleri, her iki taraf yabancı olsa bile açılan davaya bakabilecektir. Yabancı unsurlu nafaka davalarında milletlerarası sözleşmeler ile uyum sağlanmış ve prensip olarak nafaka alacaklısının mutad mesken hukuku uygulanacak hukuk olarak benimsenmiştir. Diğer taraftan, uluslararası ilişkilerin yoğunlaşması, sınırların ortadan kalkması ve karma evliliklerin artması ile nafaka konusu sınır aşan bir boyut kazanmıştır. Nafaka borcunun yabancı ülkede yerine getirilmesini kolaylaştırmak için uluslararası sözleşmeler kabul edilmiştir. Türkiye'nin de taraf olduğu Sözleşmelerden en önemlisi Nafakanın Yabancı Ülkelerden Tahsiline Dair New York Sözleşmesi'dir. Anılan Sözleşme, tanıma ve tenfize ilişkin La Haye Sözleşmeleri ile birlikte uygulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Family is the fundamental unit of the society. Family identified the solidarity that arises from moral and material relation-ship between the members and the responsibility to support the ones in need as a moral duty and thanks to the latter legal regulations this moral duty became mandatory for each one. In this scope, with a view to protect the family order as a keystone of the social life and to prevent the family members to be in a state of necessity because of financial difficulties in the act numbered 4721, statutory duties to furnish maintenance are regulated for the close relatives. In Turkish legislation, maintenance is regulated under two headlines; spousal maintenance and maintenance of close relatives. Spousal maintenance divides into three types in itself as temporary maintenance, child maintenance and permanent maintenance. The debt of maintenance is originated from the law and it has an aspect that falls into the interest of public order. Therefore, it is subject to special rules both in national and international law. For example, in Turkish legislation it is not permitted to decide on the suspension of the execution of maintenance order. In case of a breach of the maintenance order, the penalty for the offence is preventive imprisonment. Furthermore, according to the law it is possible for a maintenance creditor to be included into a sequestration that has already begun as a privileged creditor. In maintenance cases the Turkish courts have the authority to hear the case even if the case parties are foreigners. In such cases, in accordance with the international conventions, the law of habitual residence of the maintenance creditor is adopted as the applicable law in principle. On the other hand, because of the international relations that became highly intense, the removing of the national borders and of the increase in the mixed marriages the maintenance subject became a cross-border issue. In order to facilitate the payment of maintenance debt in a foreign country, some international conventions were adopted. The most important one to which Turkey is a party is the New York Convention on the Recovery Abroad of Maintenance. The mentioned convention is applied with the provisions of the Hague Conventions on recognition and enforcement.