Kamu alacağinin cebren tahsilinde ödeme emri uygulaması ve ödeme emrine itiraz
Execution of order of payment and objection to the order of payment in forcible collection of public claim
  1. Tez No: 358598
  2. Yazar: ARZU POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Alacağı, Cebren Tahsil, Ödeme Emri, İdari İşlem, Ödeme Emrine İtiraz, Public Claim, Forcible Collection, Order of Payment, Administrative Act, Objection to Order of Payment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Devletin kamu hizmetlerinin finansmanını sağlamak için gelir elde etmesi ve alacaklarını zamanında tahsil etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, kamu hizmetlerinin sunumunda sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Devletin kamu alacaklarını zamanında tahsil edemediği durumda, 6183 Sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde başvuracağı cebri tahsil yolları bulunmaktadır. Ancak bu yollara başvurmadan önce son bir kez borçluyu uyarmak için borçluya bir ödeme emri tebliğ edilmesi gerekmektedir. Ödeme emrine borçlunun vereceği yanıt ile tahsil işlemi gerçekleştirilmektedir. İdari bir işlem olan ödeme emrine karşı borçlunun itiraz etme hakkı da bulunmaktadır. Bu çalışmanın; - Birinci bölümünde, kamu alacağı kavramı üzerinde durularak, kamu alacağında taraflar ve kamu alacağının korunması incelenecek, - İkinci bölümünde, kamu alacağının cebren tahsilinde ödeme emri uygulaması ve ödeme emrinin tebliği sonrası durumlar analiz edilecek, - Üçüncü bölümünde ise, ödeme emrine itiraz (dava açılması) ve itirazın sonuçları ile itirazın reddi durumunda haksız çıkma zammı değerlendirilerek, Kamu alacağının cebren tahsilinde ödeme emri uygulaması ve ödeme emrine itiraz konusunun analizi yapılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Government needs to obtain income and collect the claims for financing of public services. There are different ways which are referred to the law“Article Number 6183”that can be referenced when government did not collect the public claims in time. However, the order of payment should be notified to public debtors one last time before contacting these ways. Collection process is carried out with the response of debtors to the order of payment. Also debtors have right to appeal against to order of payment which is an administrative procedure. İn this study; - The parties of public claims and the protection of the public claims are examined with emphasis on the concept of public claims in the first part, - The execution of order of payment in forcible collection of public claim and status of after notification order of payment are analyzed in the second part, - Unfair hike out in case of rejection of objections is evaluated with the objection (indictment) to order of payment and the results of the objection in the third part, The matter of execution of order of payment and objection to the order of payment in forcible collection of public claim will be tried to analysis.