Bankaların sosyal sorumluluk faaliyetleri üstlenme nedenleri ve sosyal sorumluluğun kurumsal itibarlarındaki rolü
The reasons of the banks' undertaking of social responsibility activities and the role of social responsibility in their corporate reputation
- Tez No: 358752
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU BAYBARS HAWKS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Halkla İlişkiler, Banking, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, sosyal sorumlulukta paydaş kavramı, kurumsal itibar, kurumsal itibarın işletmeler için önemi, Corporate social responsibility, beneficiary of corporate social responsibilitiy, corporate reputation, importance of corporate reputation for companies
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisi ve iletişim araçlarındaki çeşitlilik nedeniyle bilginin hızla yayılması, işletmelerin rekabet edebileceği unsurların farklılaşmasına neden olmuştur. İşletmelerin rakipleri karşısında sağlayacağı üstünlük somut değerlerin ötesinde soyut değerlerle ölçülmektedir. Bu durum işletmeleri ahlaki, etik ve sosyal meselelere duyarlı olmaya itmiş ve ekonomik sorumlulukların yanında sosyal sorumlulukların da varlığını gündeme getirmiştir. Zaman içerisinde sosyal sorumluluğun kurumsal boyuta taşınmasıyla paydaş çıkarlarının işletme çıkarları ile birlikte gözetilmesi anlayışı benimsenmiştir. Paydaş beklentilerini karşılamadaki duyarlılık, işletmeleri rakipleri karşısında farklılaştıracak ve rekabet üstünlüğü yaratacak, aynı zamanda işletmeye yönelik tutum ve davranışları olumlu yönde etkileyerek toplum nezdinde bir kanaat oluşmasını sağlayacaktır. Oluşan olumlu kanaat işletmeye atfedilen itibardır. İtibar, algı ile gerçeklik arasında oluşan izlenimdir. Bu tezde bankaların sosyal sorumluluk faaliyetleri üstlenme nedenleri ve sosyal sorumluluğun bankaların kurumsal itibarlarındaki rolü incelenmeye çalışılmıştır. Örnek seçilen bankaların kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarından yola çıkılarak yapılan odak grup görüşmesi ve derinlemesine mülakat ile hipotez test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, elements that business organizations can compete with has changed dramatically due to variations in communication tools and globalization. Superiority over rivals is being measured with abstract values above and beyond concrete values. This situation made business organizations more social, moral and ethical driven and social responsibilities are brought to agenda in addition to economic responsibilities. While social responsibilities become part of corporate culture, beneficiaries' interests are to be guarded along with companies interests. Company's sensitive approach in regards to meet beneficiaries' interests will differentiate the company against its rivals and contribute a definite competition advantage to the company by effecting manner and behaviours against the company. Sensitivity to the beneficiaries' interests will generate a positive opinion in the society by affecting the attitude and behavior of the society to the company. Positive opinion about a company is called as reputation. Reputation is a direct relation within perception and the reality. Our aim in this study is to evaluate the relation between the reasons of Banks' which force them to undertake corporate social responsibility and effects of these projects to their reputation. Hypotesis is tested with focus group interviews and in-depth interview on the basis of social responsibility projects of chosen Banks.