İşletme simülasyonlarıyla desteklenen işbirliğine dayalı muhasebe eğitiminin öğrencilerin akademik başarılarına ve motivasyonlarına etkisi
The effects of business simulation based on cooperative learning at accounting education on students' academic achievement and motivation
- Tez No: 358784
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR GÜRDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Eğitimi, İşbirliğine Dayalı Öğrenme, Simülasyon, Akademik Başarı, Motivasyon, Accounting Education, Cooperative Learning, Academic Achievement, Simulation, Motivation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmanın amacı; işletme simülasyonlarıyla desteklenen işbirliğine dayalı öğrenme yönteminin muhasebe eğitimi alan öğrencilerin akademik başarılarına ve motivasyonlarına etkisini araştırmaktır. Bu bağlamda araştırma kapsamında açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırma 2013-2014 eğitim-öğretim yılı güz döneminde (16 hafta boyunca) Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksekokulu'nda İşletme Yönetimi ve Kooperatifçilik programlarında okutulan Bilgisayarlı Muhasebe 1 dersini alan 48 öğrenci ile beraber yürütülmüştür. Araştırma kapsamında İşletme Yönetimi Programında kayıtlı olan 24 öğrenci deney grubunu, Kooperatifçilik programında kayıtlı olan 24 öğrenci ise kontrol grubunu oluşturmuşlardır. Deney grubunda dersler araştırmacı tarafından tasarlanan işletme simülasyonlarıyla desteklenen işbirliğine dayalı öğrenme yöntemiyle işlenmiş iken; kontrol grubunda ise dersler geleneksel anlatım temelli olarak işlenmiştir. Araştırmamızın bağımsız değişkenleri olan işletme simülasyonlarıyla desteklenen işbirliğine dayalı öğrenme yöntemi ve geleneksel anlatım temelli öğretim yönteminin; bağımlı değişkenler olan akademik başarı ve öğrenci motivasyonuna etkisi sınanmıştır. Araştırma sonucunda, işletme simülasyonlarıyla desteklenen işbirliğine dayalı öğrenme yöntemiyle eğitim alan deney grubunun akademik başarıları, geleneksel anlatım temelli olarak eğitim alan kontrol grubundaki öğrencilerden daha yüksek gerçekleşmiş ve bu fark istatistiki açıdan anlamlı bulunmuştur. Yapılan uygulamalar, her iki grubun motive olmalarını sağlamış ancak gruplar arasında motivasyon puanları açısından anlamlı fark oluşturmamıştır. Son olarak; her iki gruptaki öğrencilerin büyük çoğunluğu, çalıştıkları öğrenme ortamını iyi olarak nitelemiş ve aldıkları eğitimden memnun kaldıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to search the effects of business simulation based cooperative learning on students who are learning accounting education, academic achievement and motivation. In this regard explanatory design used in the study. The study was conducted on 48 (forty-eight) students entered. Computerized Accounting 1 of the 2013-2014 education year at Fall term (sixteen weeks) Mucur Vocational High School of Ahi Evran University at Business Management and Cooperative programmes. At the scope of research 24 (Twenty-Four) students enrolled Business Management program, were formed experiment group, 24 (Twenty-Four) students enrolled Cooperative program were formed control group. While experimental group lesson was learned business simulation based on cooperative learning designed by researcher, control group was learned traditional based learning. İndependent variable of research Business simulation based on Cooperative Learning and traditional learning method's effects on dependent variable academic achievement and students motivation was examined. At the end of study, academic achievement of experiment group taking business simulation based on cooperative learning was higher than traditional learning method and this difference was statistically significant. In this research practices prove motivation every two groups but it wasn't statistically significant. Finally, majority of the students from both groups found the learning environment they used and the educational activities satisfactory.