Konaklama işletmelerinde kadın çalışanların karşılaştıkları engellerin kariyer planlamasına etkisi: Marmaris örneği
Female employees in hospitality career planning barriers faced by effect: Marmari̇s sample
- Tez No: 358857
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Kadın Çalışan, Kariyer Planı, Kariyer Engeli, Accommodation Businesses, Women Workers, Career Planning, Career Barrier
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de konaklama işletmelerinde kadın çalışanların karşılaştıkları engelleri belirleyerek, bu engellerin kadın çalışanların kariyer planları üzerine etkisi olup olmadığını araştırmaktadır. Bu amaçla Marmaris'teki konaklama işletmelerinde çalışan kadınlara yönelik bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma için oluşturulan anket formları, Marmaris'te yer alan konaklama işletmelerinde çalışan 322 kadın çalışana uygulanarak, elde edilen bulgular ışığında kariyer engellerine yönelik sorulara cevap aranmıştır. Bu çalışmanın amacı; konaklama işletmelerinde kadın çalışanların kariyer planlamaları önündeki engellerin belirlenmesi ve bu engellerin kariyer planlaması üzerindeki etkilerini araştırmak ve kariyer engellerini aşabilmek için izlenecek yöntemleri tespit edebilmektir. Çalışmamızın birinci bölümünde, kariyer kavramının genel çerçevesi, kariyer planlama yöntemleri ve kadın çalışanların kariyer planlaması engelleri ve bu engelleri aşabilmenin bilimsel yöntemleri, ikinci bölümde ise; konaklama işletmeleri, konaklama işletmelerinde kadın çalışanların durumu ve kariyer engelleri ve sonuçları hakkında literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise; konaklama işletmelerinde çalışan kadınların karşılaştıkları engellerin kariyer planlaması üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla Marmaris'teki konaklama işletmelerindeki kadın çalışanlar üzerinde bir uygulama çalışması gerçekleştirilerek, kariyer engellerinin kadın çalışanların kariyer planlaması üzerine etkilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veriler, araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan anket kullanılarak toplanmıştır. Araştırma anket formunda yer alan sorular, kendi aralarında sınıflandırılarak kategorilere ayrılmış ve her bir kategoride, konaklama işletmelerinde çalışan kadınların kariyer engelleri tanımlanmıştır. İlgili kategorilere göre oluşturulan hipotezler yardımı ile araştırmanın problem cümlesi olan“Kadın çalışanların kariyer planları önündeki engeller, toplumsal değer ve yargılar ile kadın çalışanların toplumsal rollerine bağlı faktörlerden kaynaklanmaktadır”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre; konaklama işletmelerinde engellerin kadın çalışanların kariyer planları üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Özellikle ilköğretim ve lise düzeyindeki kadın çalışanlar ile ön büro ve kat hizmetlerinde görev yapan kadın çalışanlar engellerin kendi kariyer planlarına etkisinin daha çok görülmüştür. Eğitim düzeyi yükseldikçe engellerin kariyer planlaması üzerindeki etkilerinin varlığı daha az hissedilmektedir. Yine bulgular sonucunda, kadın çalışanların yönetim kademelerinde olmaktan çekinmedikleri, alacakları sorumluluk ve iş yükünün kendilerini rahatsız etmeyeceğini ve her anlamda kendilerine güvenlerinin tam olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırma çalışmasından elde edilen bulgular ışığında, konaklama işletmesi yöneticilerine ve ileride bu konuda çalışma yapabilecek araştırmacılara şu öneriler getirilmiştir: Konaklama İşletmeleri İçin Öneriler; • Konaklama işletmelerinin özellikli ve hizmete dayalı işletmeler olması ve istihdam içinde kadın çalışanların oranının fazla olması nedeniyle, yönetim kademelerinde kadın çalışanların sayısının artması hizmet kalitesine pozitif katkı sağlayabilecektir. • Kadınların çalışma hayatının vazgeçilmez bir aktörü olduğu unutulmamalı ve kadına cinsel kimliği veya toplumsal rolüne göre davranılmamalıdır. Kadın çalışanlara negatif veya pozitif ayrımcılık yapılmaması, eşit davranılması kadının birey kimliğinin kabullenilmesi halinde çalışanların performans artışı sağlanabilecektir. Akademisyenler İçin Öneriler; • Konaklama işletmelerinde kadın çalışanların kariyer engelleri konulu araştırma çalışması yapacak araştırmacıların, araştırmaya katılan örneklem sayılarını arttırmaları verilerden elde edilecek sonuçların güvenilirliğini arttıracaktır. • Yine bu konuda araştırma çalışması yapacak araştırmacıların, konuyu sadece konaklama işletmeleri ile değil turizm sektörünün diğer bileşenleri ile ele alması akademik anlamda faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study in accommodation establishments in Turkey by identifying the barriers faced by women workers, these barriers impact on female employees career plans are to investigate whether. For this purpose, for women working in accommodation establishments in Marmaris, a survey was conducted. Survey questionnaires were created for, Located in Marmaris, 322 female employees working in the hospitality business by applying, in the light of the findings is to answer questions related to career obstacles. The purpose of this study, career planning of female employees in the accommodation establishments identifying the barriers and obstacles to investigate the effects on career planning and career obstacles to overcome is to identify methods to be followed. In the first section, the career of the concept of the general framework, career planning methods and female employee career planning obstacles and barriers, to overcome the scientific method, in the second section; accommodation businesses, hospitality business women in the status of employees and career obstacles and on the results of the literature was conducted. The third and last section; hospitality business women working in the barriers faced career planning effect on the determination of the order in Marmaris accommodation establishments female employees an application on the work carried out, career barriers of female employees career planning on measuring the effects intended. Data in the researchs, the purpose of the research was collected using a questionnaire prepared. Research survey form contained questions themselves are classified into categories and each category, women working in the hospitality business career barriers have been identified. Related categories created according to the hypothesis with the help of research, the problem statement, namely“Women employees' career plans barriers, social values and attitudes with female employees on the social roles related factors stems from”the question is to answer. As a result of analysis of the data obtained according to the findings; obstacles in accommodation establishments of female employees has been found to be effective on career plans. Women working in elementary and high school level, especially with women working in the front office and housekeeping employees to plan their career obstacles effect was more common. The higher the level of education of their effects on career planning obstacles presence is felt less. Still the, as a result of the findings, they feel free to be in the upper echelons of female employees, take responsibility and work load would not bother themselves to be full of self-confidence in every sense and it is concluded. The findings from this research study, in light of hospitality business managers and future researchers will be able to work on this issue has been brought to the following recommendations: Suggestions for Accommodation Establishments; • Accommodation and service-based businesses featured businesses and the employment rate of women employees in more, due to the increase in the number of female employees in management positions contributed positively to the quality of service can be. • Women of working life and an indispensable actor must be remembered that women should not be treated as sexual identity or social role. Women employees negative or positive discrimination, equal treatment of women working in the acceptance of the identity of individuals increased performance can be achieved. Suggestions for Academicians; • Accommodation of female employees in the company that will do research on career obstacles for researchers, research participants to increase their number of sample data will increase the reliability of the results to be obtained from. • Still the researchers will conduct research on this subject, a subject not only stay with the company to handle with the other components of the tourism sector will be useful in the academic sense.