Bölgemizdeki mitral darlıklı hastalarda kapak alanının yıllık azalma hızının belirlenmesi ve tlr (toll lıke reseptör)-2 ve -8 polimorfizmlerinin hastalığın oluşumuna ve ilerlemesine etkisi
In our region to evaluate annual rate reducing mitral valve area on patients with mitral stenosis and the effect of tlr (toll like receptor) -2 and-8 polymorphism on the formation and progression of the disease
  1. Tez No: 358907
  2. Yazar: AHMET BAŞARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatizmal mitral darlık, toll like reseptör polimorfizmi, Sivas, Rheumatoid mitral stenosis, toll like receptor polymorphisms, Sivas
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Mitral kapak darlığı (MD) en çok rastlanan romatizmal kapak hastalığıdır (RKH). Dünyada MD? nın en önemli nedeni akut romatizmal ateş (ARA) sonucu gelişen kardittir. MD hastalarında çeşitli gen anomalileri belirlenmiştir. Gen anomalilerinin MD? nin klinik seyri ile ilişkisi hakkında az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Sivas bölgesinde MD hastalarında kapak alanının (MKA) yıllık azalma hızının belirlenmesi ve toll like reseptör (TLR) -2 ve 8 polimorfizmlerinin, MD hastalığının oluşumuna ve ilerlemesine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma için 2007 yılından itibaren Sivas ilindeki kliniğimizde iki boyutlu ekokardiyografi (2D EKO) ile romatizmal MD tespit edilen arşivden tarandı ve bulgular elde edildi. Çalışmaya hasta grubu olarak 75 romatizmal MD hastası, kontrol grubu için ise EKO? da romatizmal MD olmayan 75 kişi çalışmaya alındı. Fakat hasta grubunda 11 kişiye ulaşılamadığı için 64 hasta ile çalışma tamamlandı. Hasta grubunun EKO? larındaki planimetrik olarak ölçülen MKA kaydedildi. Bu veriler üzerinden MKA? daki yıllık ilerleme hızı tayin edildi. TLR-2 Arg753Gln ve Arg677Trp ve TLR-8 Met1Val , -129 C/G polimorfizmlerini araştırmak için her iki gruptan da kan örnekleri alındı. Bulunan polimorfizmlerin hastalık geliştirme riskine etkisini değerlendirmek için gruplar arasında polimorfizm sıklıkları karşılaştırıldı. EKO verileri göz önüne alınarak polimorfizmlerin MKA?daki azalmayla birlikte hastalığının ilerlemesine etkisi değerlendirildi. Çalışmamızda Türkiye? de ilk defa romatizmal MD hastalarında MKA yıllık ilerleme hızı tayin edilmiştir ki yıllık ortalama 0.06 cm2? dir. Ayrıca diyabetes mellitus olan ve penisilin profilaksisi alan hastalarda progresyonun daha hızlı olduğu tespit edildi (sırayla p= 0.04, OR: 5.2[0.76-35.8] ve p=0.03, OR: 6.1[1.17-32.4]) TLR-2 Arg753Gln mutasyonu iki grupta da saptanmazken TLR-2 Arg677Trp polimorfizmi sadece hasta grubunda 6 bireyde heterozigot olarak tespit edildi (p=0.07). TLR-8 gen polimorfizmleri ise gruplar arasında bakıldığında Met1Val polimorfizmi 52 (% 81.2) romatizmal MD hastasında belirlendi. Aynı polimorfizmle ilgili kontrol grubunda 58 (%77.3) bireyde mutant gen belirlendi (p=0.70). TLR-8 -129 C/G polimorfizmi ile ilgili mutant gen ise hasta grubunda 46 (%71.8), kontrol grubunda 51 (%68) bireyde belirlendi (p=0.84). Dört polimorfizm de hastalığın oluşum ve progresyonuyla anlamlı olarak ilişkili değildi. Sonuç olarak bu çalışmada dört polimorfizmin de romatizmal MD oluşumu ve progresyonu üzerine bir etkileri olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Mitral valve stenosis (MS) is the most common rheumatic heart disease (RCD). In the world carditis devoloping due to acute rheumatic fever (ARF) is most important reason of MS. Several gene abnormalities are identified in patients with MS desease. There are few studies about the relationship between the clinical course of MS with the gene abnormalities. The aim of this study was to determine the rate of annual decline in mitral valve area (MVA), and to investigate this associated with toll like receptor (TLR)-2 and 8 polymorphisms effecting of disease formation and progression in Sivas. In order to study, rheumatoid MS patients who dedected with two dimensional echocardiography (2D ECHO) were retrospectively identified and scanned from the archive files in our Sivas clinic since 2007. 75 patients with rheumatoid MD and 75 indivudials who no rheumatoid MS for control group were joined in the study. But the group of patients was completed with 64 patients who were unable to reach 11 people. Patient group MKAs that measured by planimetric were recorded with ECHO. So the progression of MVA were determined yearly. Blood samples were taken from both the patient and the control group to dedect TLR-2 Arg753Gln and Arg677Trp and TLR-8 Met1Val, -129 C / G gene polymorphisms. After to assess the effect of polymorphisms in the risk of developing the disease, their incidences were compared between groups. ECHO data considering, the polymorphisms in the formation and progression of rheumatoid MS disease evaluated together reduction in MVA. In our study, MKA-year rate of progression in patients with rheumatoid MS was determined for the first time in Turkey (0.06 cm2/yıl). The progression has been also more fast in diabetic patients or using antibiotic prophylaxis (in order p = 0.04, OR: 5.2 [0.76-35.8] and p = 0.03, OR: 6.1 [1.17-32.4]). TLR-2 Arg753Gln mutation was observed in both groups. TLR-2 Arg677Trp polymorphism was only found to be heterozygous six individuals of the patients group (p 0.07). TLR-2 Arg753Gln polymorphism was detected in no one patients. The mutant polymorphism Met1Val of TLR-8 gene polymorphisms were 52 (81.2%) patients with rheumatoid MD. The same polymorphism in the control group was found in 58 (77.3%) individuals (p=0.70). TLR-8 -129 C / G polymorphism was determined 46 (71.8%) patients with rheumatoid MD and 51 (68%) individuals in the control group (p=0.84). Four polymorphisms were not significantly associated with the disease occurrence and progression. In conclusion, in this study four polymorphisms in the formation and progression of rheumatoid MD was no found to be any effect.