Psikolojik faktörlerin ve mizacın psoriasis hastalarında tedaviye etkisi
The effects of psychological factors and temperament in the treatment of psoriasis patients
  1. Tez No: 358906
  2. Yazar: ÖZGE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: psoriasis, mizaç, karakter, tedavi, Psoriasis, temperament, character, treatment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Psoriasisin psikosomatik yönü hep merak edilmiş ve incelenmiştir. Daha önce yapılan birçok çalışmada psoriasisle depresyon, anksiyete ve endişe arasında anlamlı ilişki olduğu gösterilmiştir. Ancak hastaların psikolojik streslerinin tedaviye olumlu ya da olumsuz etkisini araştıran çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Biz bu çalışmada endişe, karamsarlık ve umutsuzluğun tedaviye olumsuz etkisi olup olmadığını araştırdık. Materyal ve Metod: Çalışmaya dar-band UVB fototerapisi alan 30 psoriasis hastası alındı. Hastalık şiddeti, Psoriasis Alan Şiddet İndeksi (PASİ) kullanılarak tedavi öncesi ve 20 seans sonrası hesaplandı. Ayrıca hastalar TCI (Temperament and Character Inventory: Mizaç ve Karakter Envanteri)/ Beklenti Endişesi ve Karamsarlık- Sınırsız İyimserlik Alt Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), Penn State Endişe Ölçeği (PSEÖ) ve Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HAD) kullanılarak depresyon, anksiyete, karamsarlık, umutsuzluk ve endişe yönünden değerlendirildi. Hastalar 20 seans dar-band UVB tedavisi sonrası PASI 50?ye ulaşanlar ve ulaşamayanlar olarak iki grupta incelendi. Bu iki grup istatistiksel yöntemler kullanılarak sosyodemografik özellikler, ölçek puanları, hastalık süreleri ve ilk PASİ değerleri açısından karşılaştırıldı. Sonuçlar: PASİ 50?ye ulaşanlar ve ulaşamayanlar arasında ölçek puanları, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, sigara kullanımı, hastalık süreleri ve başlangıç PASİ değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Yorum: Psikosomatik yönü ağır olan psoriasiste psikolojik stresin ve mizacın tedaviye etkisi olmadığı yönündeki bulgulara rağmen, tedaviye uyum ve mizaç arasındaki ilişkinin araştırılmasının önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Background and design: The psychosomatic aspect of the psoriasis was always wondered and scrutinized. In many studies carried out before, it was showed that there was a meaningful relationship with psoriasis among depression, anxiety, and worriment. But, there was very few studies researhing the possitive or negative effect of the pschologic stresses of the patients. In this study, we researched whether worriment, pessimism, and hopelessness have the negative effect to the examination, or not. Material and Method: 30 psoriasis patients receiving the narrow-band UVB phototherapy were included to the study. The severity of disease, pre-treatment, and following 20 seans were reckoned by being used the Psoriasis Area Severity Index(PASI). Morever, the patiens were evaluated in terms of depression, anxiety, pessimism, hopelessness, and worriment by being used the TCI(Temperament and Character Inventory)/Expectation Anxiety and Pessimism-Unlimited Optimism Subscale, Beck Depression Inventory(BDI), Beck Hopelessness Scale(BHS), Penn State Worry Questionnaire(PSWQ), and Hospital Anxiety and Depression Scale(HAD). The patients were examinated in two groups: those are reaching to PASI 50 after 20 seans narrow-band UVB treatment and those cannot reach. These two groups were compared in terms of sociodemographic attributes, scale points, disease period, and the first PASI values by being used the statical methods. Results: It was not determined a meaningful relationship between those are reaching to PASI 50 and those cannot, in terms of the scale points, the age, the gender, the educational status, smoking, the disease periods and the beginning PASI values. Comment: For the psoriasis dominant psychosomatic aspect, it is said to be important that it is researched the relationship between compliance to treatment and temperament inspite of the evidences which psychologic stress and temperament have no effect to the treatment.