Örgütsel değişim ve değişime direnç: Spor kulüplerinde bir uygulama
Organizational change and resistance to change: A study on turkish sports clubs
  1. Tez No: 358926
  2. Yazar: SELÇUK AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM EDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişime Direnç, Örg. Değişim, Spor kulübü, Yönetici, Change, Executives, Organizational Change, Sports Clubs, Resistance to change
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Spor Kulübü Yöneticilerinin Örgütsel Değişim Algısı Üzerine Bir Uygulama, Selçuk Açıkgöz, Danışman: Doç. Dr. İbrahim Edin, Beden Eğitimi ve Spor 1. ÖZET Amaç Bu araştırmanın amacı, spor kulüpleri yöneticilerinin örgütsel değişim algılarını belirleyip, değişime karşı dirençleri olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem Araştırmanın yöntemi olarak, yöneticilerin görüşlerinin detaylı incelenmesi gerektiği için, nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Nitel araştırma tekniklerinden hem içerik analizinden hem de betimsel analizden faydalanılmıştır. Araştırma soruları alan yazınında örgütsel değişim araştırmalarının en çok değindiği temalar (değişim ajanı, değişime katılım, değişim sürecinde iletişim ve karar alma, radikal vs. artımsal değişim) üzerinden oluşturulmuştur. Sorular yarı yapılandırılmış şekilde, açık uçlu, katılımcının görüşlerini açık şekilde ifade etmesini sağlamasına yönelik olarak oluşturulmuştur. Araştırmada toplam 4 farklı futbol liginden 14 profesyonel ve fahri tepe yöneticisiyle derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar Araştırmanın bulgularında profesyonel ve fahri tepe yöneticilerinin değişim sürecine farklı yaklaştıkları ortaya çıkarılmıştır. Profesyonel yöneticilerin daha kurumsal odaklı görüşler verdikleri görülürken; fahri yöneticiler daha çok deneyim ve geleneksel yönetim anlayışına paralel cevap vermişlerdir. Bununla birlikte başarılı bir değişimin olabilmesi için gerekli olan örgüt içi iletişim, tepe yöneticiler tarafından gerekli önemi görmemektedir. Araştırmanın sonucunda, özellikle tepe yöneticilerin kendi aralarında bir çatışma içinde olduğu, bununda kulüplerin ve yöneticilerinin ortak noktada buluşamaması ve değişimin isabetsiz şekilde gerçekleşmesi sonucunu ortaya çıkardığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Organizational Change and Resistance to Change: A Study on Sports Clubs, Selçuk Açıkgöz, Supervisor: Asso. Prof. İbrahim Edin, Physical Education and Sport 2. SUMMARY Aim of the study This study aimed to examine the approaches of sport clubs' executives on possible organizational changes and whether they have any resistance towards change on the structure of Turkish sports clubs. Methodology In the study, the qualitative data research techniques used to examine perceptions of the executives on organizational change. Research questions consisted of most annotated themes (change agent, participation to change, communication and change, radical vs. incremental change, etc.), which used or indicated by scholars in the studies. Both content and descriptive analyses conducted after the in-depth interviews with 14 sports club executives from four different football league divisions. Findings and Results Study findings are indicating that the executives don't have bias towards communication, involvement and change agent except decision-making. They clearly stated that decision has to be taken by one or few people in the organization. Another interesting finding is the negative statements of executives about other club executives or club presidents. The main issue of sports clubs in Turkey doesn't seem like the structure of clubs but the undetailed and non-clarified characteristics of executives and sports clubs in which the common goal is not created.