Psöriasisli hastalarda serum fetuin-A ve osteoprotegerin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum fetuin-a and osteoprotegerin levels in patients with psoriasis
- Tez No: 358961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Psoriazis hastaları, kardiyovasküler hastalık gelişiminin bir göstergesi olarak kabul edilen koroner arter kalsifikasyonu görülmesi bakımından incelendiğinde; yüksek bir orana sahip oldukları saptanmıştır. Fetuin-A ve osteoprotegerin, sistemik kalsifikasyon inhibitörleri olup vasküler kalsifikasyon ve kardiyovasküler mortalite ile ilişkili bulunmaktadır. Bu çalışmada psoriazis hastalarında fetuin-A ve osteoprotegerin düzeyleri ile psoriazis arasındaki ilişkiyi araştırdık. Çalışmaya Nisan 2012 ile Nisan 2013 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji bölümüne başvuran 40 psoriazis hastası ve 40 sağlıklı birey kontrol grubu olarak dahil edildi. Hastalardan ve sağlıklı bireylerden fetuin-A ve osteoprotegerin düzeylerinin araştırılması amacıyla venöz kan alındı. Hastalık şiddeti, psoriazis alan şiddet indeksi (PASI)'ne göre hafif, orta ve şiddetli olarak gruplandırıldı. Psoriazis hastalarında cinsiyet, PASI, psoriatik artrit varlığı gibi klinik özellikler ile fetuin-A ve osteoprotegerin düzeyleri arasındaki ilişki incelendi. Psoriazis hastaları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında serum fetuin-A seviyeleri, psoriazis hastalarında istatistiksel olarak düşük tespit edildi (p0.05). Psoriatik artrit öyküsü olan ve olmayan hastalar arasında serum fetuin-A ve osteoprotegerin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Cinsiyetlerine göre hastalar gruplandırıldığında, kadınların ve erkeklerin fetuin-A ve osteoprotegerin düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Psoriazis hastalarının yaşları ve PASI skorları ile fetuin-A ve osteoprotegerin düzeyleri arasında korelasyon gözlenmedi. Sonuç olarak psoriazis hastalarında serum fetuin-A düzeyleri düşük olup, hastalık şiddeti ile ilişki göstermedi. Bu bulgular ışığında psoriazis patogenezinde fetuin-A'nın rol oynayabileceğini ve psoriaziste gelişen kalsifikasyon sürecine etkisinin olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis patients are determined to have a high ratio of coronary artery calcification which is accepted as an indicator of cardiovascular disease development. Fetuin-A and osteoprotegerin are systemic calcification inhibitors and related to vascular calcification and cardiovascular mortality. In this study we investigated the relationship between fetuin-A and osteoprotegerin levels in psoriasis patients. The study included 40 healthy volunteers and 40 psoriasis patients who consulted to Dermatology Deparment of Bülent Ecevit University Faculty of Medicine between dates of April 2012 and April 2013. Venous blood were collected from healthy volunteers and psoriasis patients in order to search the fetuin-A and osteoprotegerin levels. Disease severity were grouped as mild, moderate and severe according to psoriasis area and severity index (PASI). The relationship between fetuin-A and osteoprotegerin levels and clinical features as sex, PASI and presence of psoriatic arthritis were analyzed. Fetuin-A levels in psoriasis patients were statistically lower than the control group (p0.05). Serum fetuin-A and osteoprotegerin level differences were not statistically significant between patients with psoriatic arthritis history and those without. When we grouped patients in respect of their sexes fetuin-A and osteoprotegerin levels of males and females were not significantly different (p>0.05). No correlation was detected between the ages and PASI scores and the fetuin-A and osteoprotegerin levels of patients. As a result fetuin-A levels in psoriasis patients are found to be low but not related to disease severity. In the light of our results we concluded that fetuin-A may have a role in psoriasis pathogenesis and may contribute to the calcification process developed in psoriasis.
Benzer Tezler
- Psoriasis hastalarında erken aterosklerotik riskin belirlenmesinde sistatin-C ve fetuin-A'nın rolü
The role of cystatin-C and fetuin-A in determining early atherosclerotic risk in psoriasis patients
ABDULLAH DEMİRBAŞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2018
DermatolojiSelçuk ÜniversitesiDeri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜLCAN SAYLAM KURTİPEK
- Psöriatik artritte kardiyovasküler morbidite ile inflamasyon arasındaki ilişki
Relationship between kardiovascular morbidity and inflamation in psoriatic arthritis
ASLIGÜL DÜNYA ERDAL
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2015
RomatolojiDokuz Eylül Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FATOŞ ÖNEN
- Psöriatik artritte fetuin a düzeyi ve hastalık aktivitesi ile olan ilişkisi
Fetuin-a and its association with disease activity in psoriatic arthritis
SEVGİ ÖZTÜRK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2014
RomatolojiDokuz Eylül Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSMAİL SARI
- Psoriasisli hastalarda serum adenozin deaminaz düzeyleri
Başlık çevirisi yok
ÖZGÜR HOŞGÖR
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1998
DermatolojiSelçuk ÜniversitesiDermatoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HÜSEYİN ENDOĞRU
- Psoriasisli hastalarda serum lipid peroksidasyonu, C vitamini, çinko, bakır ve seruloplazmin seviyelerinin değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
NESRİN TATLI