Bir sezon boyunca takım hedef belirleme yoluyla uygulanan takım oluşturma müdahalesinin takım sargınlığı ve motivasyonel iklim üzerine etkisinin belirlenmesi
Determining the effects of a season long team building intervention through team goal setting on team cohesion and motivational climate
- Tez No: 358996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA KORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: takım sargınlığı, hedef belirleme, takım oluşturma, motivasyonel iklim, Team cohesion, Goal Setting, Team Building, Motivational Climate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı; bir sezon boyunca erkek basketbolculardan oluşan deney grubuna uygulanan takım hedefi belirleme yöntemiyle takım oluşturma müdahale yönteminin, sezon boyunca sistemli herhangi bir destek almayan kontrol grubuna göre takım sargınlık algısını artırıp artırmadığını belirlemektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise; antrenörün yarattığı motivasyonel iklimin, kontrol ve deney gruplarında sargınlık ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Araştırmaya altyapı liglerinde yarışan 6 takımdan toplam 75 basketbolcu (ortalama yaş=16,23) katılmıştır. Verilerin toplanmasında GEQ, PMCSQ ve Sezon Sonu Kontrol Testi kullanılmıştır. Ölçümler sezon başı, sezon ortası ve sezon sonu olmak üzere 3 kez alınmıştır. Ölçümlerin analizinde MANOVA ve ANOVA yöntemleri kullanılmıştır. Sezon öncesi ölçümde kontrol ve deney gurubu sargınlık puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur [F(4,70) = 4.521; p = .003]. Yapılan tek yönlü varyans analizinde kontrol grubunun GGB sargınlık altboyutu puanının deney grubundan yüksek olduğu görülmüştür [F(1,73) = 11.949, p=.001]. Sezon ortasında alınan ölçümde bir fark bulunmazken F(4, 70) = 1.411; p = .239] sezon sonu yapılan ölçümlerde grupların ortalamalarındaki fark anlamlı bulunmuş [F(4,70) = 5.382, p = .001] ve yapılan tek yönlü varyans analizinde sargınlık altboyutlarının tümünde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Antrenörün yarattığı eğitim de motivasyonel iklim bakımından ilk iki ölçümde gruplar arası anlamlı bir fark bulunmamıştır [F(2, 72) = 3.044; p = .054; F(2,72) = 3,077; p = .52]. Üçüncü ölçümde ise gruplar arası anlamlı bir fark bulunmuş [F(2,72) = 9,006; p = .000], yapılan tek yönlü varyans analizinde grupların ustalık iklimi [F(1,73) = 15.192, p = .000] ve performans iklimi [F(1,3) = 5.797, p = .019] altboyutlarında anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Bu sonuçlara göre üçüncü ölçümde performans iklimi deney grubunda yüksekken ustalık iklimi de kontrol grubunda yüksek bulunmuştur. Araştırma bulguları, hedef belirleme yoluyla yapılan takım oluşturma müdahalesinin sargınlığı arttırmada bir etkisinin olmadığını ortaya koymakla birlikte, antrenörlerin programa katılımlarının programın başarsı için önemli bir faktör olduğunu ve antrenörlerin yarattığı motivasyonel iklimin takım oluşturma müdahaleleri için önemli bir belirleyici olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is determine whether cohesion perceptions rise in experimental group which including teams applied a season long team building intervention through team goal setting with regard to control group that including teams did not get any systematic support. Another purpose of this study is investigating the relationship between coach created motivational climate and cohesion of control and experimental group. Participants of this study are 75 male basketball players (mean age = 16,23) from 6 teams which competing in local Youth Basketball League. Data were collected by GEQ and PMCSQ scales applied 3 times at Preseason, in season and off season. Also Post Intervention Manipulation Check Test applied after intervention.Data analyzed by MANOVA and ANOVA. In Preaseason measurement, significant differences were found between control and experimental group [F(4,70) = 4.521; p = .003]. Results of ANOVA analysis showed that control group's GI-T dimension of cohesion scores higher than exprimental group's scores [F(1,73) = 11.949, p=.001]. When non-significant difference were found in season measurements between groups [F(4, 70) = 1.411; p = .239], significant difference were found at off season measurements of groups mean scores [F(4,70) = 5.382, p = .001] and all dimensions of cohesion were found significantly different. In case of coach created motivational climate, non-significant difference found between groups in first and second measurements [F(2, 72) = 3.044; p = .054; F(2,72) = 3,077; p = .52]. In third measurement significant relationship were found [F(2,72) = 9,006; p = .000] and results of ANOVA showed that groups differed in sub-dimension of mastery climate [F(1,73) = 15.192, p = .000] and performance climate [F(1,3) = 5.797, p = .019]. According to results of off season test when performance climate scores in experimental group were higher than previous tests, mastery climate scores in control group were higher too. Along with there was not any significant effects of team building intervention through team goal setting on cohesion, this study represented coaches involvement in team building program is essential for success of this kind of programs and coach created motivational climate is important factor of team building programs.