Gebelerin bazı riskli davranışlarının izlenmesi
Evaluation of some risky behaviors of pregnant women
  1. Tez No: 359023
  2. Yazar: CEYLAN NİMET TUNCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL VAİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik dönemi, riskli davranışlar, sosyo-demografik özellikler, Pregnancy, risky behavior, socio-demographic characteristics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
TUNCA, Ceylan Nimet. Gebelerin Bazı Riskli Davranışlarının İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014. Bu çalışma; gebelerin bazı riskli davranışlarının tespit edilip izlenmesi amacıyla planlanmıştır. Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü ile Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2011 yılında yapılmıştır. Araştırmaya, gebeliklerinin 16-27.haftalarında olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden 76, Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 97 kadın olmak üzere toplam 173 gebe kadın katılmış, anketin tekrarı 165 gebe kadınla yapılmış ve 165 gebe kadının doğum sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmayla ilgili veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan ve 3 bölümden oluşan Gebelerin Bazı Riskli Davranışlarının İncelenmesi Araştırması Anket Formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmaya katılan gebe kadınların yaş ortalaması 27,65±4,8 olup, kadınların yaşları 18 ve 40 arasında değişmektedir. Araştırmaya katıldıkları sırada kadınların %7,3'ü sigara içmekte,%1.8'i alkol kullanmakta, %95,2'si cep telefonu, %48,4'ü bilgisayar ve %9,1'i araba kullanmaktadır. Gebe kalmadan ve ≥28. hafta arasındaki değişimlere bakıldığında sigara içen kadınların sayısı %85, alkol kullananların sayısı %87,5, ortalama cep telefonu kullanma süresi % 45,8, ortalama bilgisayar kullanma süresi %45,8 ve araba kullanan sayısı %66,7 azalmıştır. Sigara içmek, alkol kullanmak vb riskli davranışlar düşük doğum ağırlığı ve erken doğumla ilişkilendirilememiştir. Çalışmada araştırılan riskli davranışların doğum sonucuyla ilişkilendirilebilmesi için çalışma daha büyük bir grupta tekrar edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Tunca, Ceylan Nimet. Evaluation of Some Risky Behaviors of Pregnant Women, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master Thesis in Public Health, Ankara, 2014. This study has been planned to identify and monitor some risky behaviors of pregnant women. This descriptive study has been conducted in Hacettepe University Faculty of Medicine Women's Health and Maternity Department and Etlik Zübeyde Hanım Maternity and Women's Health Training and Research Hospital in 2011. 76 16-27- week- pregnant women from Hacettepe University Faculty of Medicine Women's Health and Maternity Department and 97 from Etlik Zübeyde Hanım Maternity and Women's Health Training and Research Hospital have been included in this study and the survey has been repeated within 165 pregnants and 165 women were reached to study their delivery outcomes. Data has been collected via Evaluation of Some Risky Behaviors of Pregnant Women Questionnaire prepared by the researcher and is consisted of 3 sections. The mean age of the participants is 27,65±4,8 (min 18 and max 40). Seven point three percent of women are smokers, 1.8% are drinking alcohol, 95,2% are using cell phones, 51,6% are using computers and 9,1% are drivers at the time of data collection. Based on the difference between the before pregnancy and ≥ 28 week of pregnancy there are 85% decrease in the number of smokers, 87,5% in the number of alcohol drinkers, 45,8% decrease in the cell phone usage time and 66,7% decrease in the number of drivers. No statistically significant relation was found between low birth weight, preterm birth and risky behaviours such as smoking and drinking alcohol. This study should be repeated within a larger group of participants in order to find the relation between risky behaviours and the birth status.