Erken dönem koklear implantasyonda zamansal işlemleme fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Assesment of temporal processing functions in early period cochlear implantation
- Tez No: 359022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: zamansal işlemleme, koklear implant, işitsel algı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Tuz, D. Erken Dönem Koklear İmplantasyonda Zamansal İşlemleme Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014 Santral işitsel işlemleme, karmaşık seslerin işitsel yollarda çözümlenerek işlemlenmesi ve tanımlanmasıdır. Zamansal işlemleme, zaman içinde meydana gelen değişikliklerin işlenmesidir ve konuşma algısında önemli rol oynamaktadır. Koklear implant (Kİ), prelingual ileri derecede işitme kayıplı çocuklarda konuşma algısını geliştirmek için önemli bir yaklaşımdır. İmplantasyon yaşı ise işitsel performansı etkileyen en önemli etkenlerdendir. Çalışmamıza, implantasyon yaşları, 1-2 (10 kişi), 2-3 (10 kişi) ve 3-4 (10 kişi) olan, 9-10 yaşlarında, koklear implantlı çocuklar alınmıştır. Bireylere, Frekans Paternleri Testi (FPT), Süre Paternleri Testi (SPT), Rastgele Aralık Tespit Etme Testi (RATET) ve Çocuklarda İşitsel Algı Testi (ÇİAT) bataryası uygulanmıştır. Bu testler Kİ'lı gruplar arasında ve normal işitmeye sahip kontrol grubuyla (10 kişi) karşılaştırılmıştır. İşitsel algı testleri ile davranışsal santral işitsel testler arasında korelasyona bakılmıştır. Sonuçlarda; aralık tespit etme yeteneğinde kontrol grubu ile Kİ'lı gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Zamansal sıralama yeteneğinde,kontrol grubu ile 3-4 yaş arasında implantasyon olan grup arasında anlamlı fark bulunurken; 3 yaşından önce implantasyon olan gruplarla anlamlı fark bulunmamıştır. Kİ'lı gruplar arasında, zamansal işlemleme yeteneği açısından anlamlı farklılık olmamaklaberaber bireylerin, implantasyon yaşı düştükçe daha iyi performans gösterdikleri bulunmuştur.Günlük Cümle Testi ile FPT arasında, patates kafe testi ile FPT rev artı (tersten söylenen paternleri doğru kabul ederek hesaplanan puan) arasında ve görsel işitsel entegrasyontesti ile SPT rev artı arasındakorelasyon bulunmuştur. Erken implantasyon olan çocuklar işitsel deprivasyondan kaynaklanan, işitsel yollardaki dejenarasyonu toparlayabilmekte ve normal işiten yaşıtlarıyla benzer performans göstermektedir. 3 yaşından sonra implantasyon olan çocukların, yaşıtlarından daha düşük performans göstermeleri, işitsel deprivasyonun süresinin uzun olmasına bağlanmış, bunun da zamansal işlemleme yeteneğini olumsuz etkilediği düşünülmüştür. Kİ'lı bireylerde, santral işitsel işlemlemenin değerlendirilmesinin, bozukluğun doğasının belirlenmesine ve işitsel rehabilitasyona yön verilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tuz, D.The Assesment of Temporal Processing Functions in Early Period Cochlear Implantation.Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master Thesis in Audiology and Speech Patology, Ankara, 2014 The central auditory processing is the processing and identification of complex sounds through the resolution on the auditory pathways. Temporal processing refers to processing of sound in time and plays a significant role on speech perception.Cochlear implant (CI) is a significant approach to develop the speech perception in prelingual deaf children. The age of implantation isone of the most important factors affecting auditory performance. In our study,the 9-10 year old children with CI whose ages for implantation were 1-2 (n:10), 2-3 (n:10) and 3-4 were included. We used Frequency Pattern Test (FPT), Duration Pattern Test (DPT), Random Gap Detection Test (RGDT) and Auditory Perception Test battry for Children. These test were compared within the CI groups and normal hearing control group(n=10). The correlation between auditory perception tests and behavioral central auditory tests was examined. Inresults, we found a significant difference in gap detection ability between control group and CI groups.While a significant difference was found between control group and 3-4 age of implantation groupin temporal ordering ability, no significant difference was found between the groups of implanted before 3 ages. Despite the fact that there was no significant difference within CI groups in the temporal processing ability, they had better performance as the implantation age decreases. A significant correlation was found among Daily Sentences Test and FPT, Potato Head Test and FPT rev(the score calculated by regarding the patterns stated reversely as correct), Visual-Auditory Integration Test and DPT rev. Early implanted children are able to reorganize the degeneration of auditory pathways which are caused by auditory deprivation and have similar performance with their normal hearing peers. The fact that the children who were implanted after the age of 3 have worse performance than children with normal hearing peers was associatedwith the long duration of the auditory deprivation, which was thought to have negatively affected the temporal processing ability. It is considered that the evaluation of the central auditory processing in the individuals with CI will contribute to the determination of the nature of disorder and give guidance to auditory rehabilitation. Key Words : Temporal Processing, Cochlear Implantation, Auditory Perception