Metabolik sendromlu bireylerde cinsiyetin egzersiz kapasitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of gender on exercise capacity in individuals with metabolic syndrome
  1. Tez No: 359035
  2. Yazar: CEMİLE BOZDEMİR ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, 6 dakika yürüme testi, artan hızda mekik yürüme testi, endurans mekik yürüme testi, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, Metabolic syndrome, 6-minute walk test, incremental shuttle walk test, endurance shuttle walk test, physical activity, health related quality of life
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Bozdemir Özel, C. Metabolik sendromlu bireylerde cinsiyetin egzersiz kapasitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014. Bu çalışma metabolik sendromlu bireylerde cinsiyetin egzersiz kapasitesi üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmaya metabolik sendromlu 25 kadın (ortalama yaşları: 43.72 ±2.31 yıl) ve 22 erkek (ortalama yaşları: 43.20±2.98 yıl) katıldı. Demografik özellikler kaydedildi. Vücut kitle indeksleri ve bel-kalça oranları hesaplandı. Laboratuvar değerleri kaydedildi. Bireylerin egzersiz kapasitesi 6 dakika yürüme testi, artan hızda mekik yürüme testi, endurans mekik yürüme testiyle değerlendirildi. Fiziksel performanslarını değerlendirmek için fiziksel performans bataryası kullanıldı. Fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ile değerlendirildi. Bireylerin yaşam kalitesi Kısa-Form 36 Yaşam Kalitesi Anketi ve Nottingham Sağlık Profili ile değerlendirildi. Anksiyete ve depresyon düzeyi ise Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası ile değerlendirildi. Kadın ve erkeklerin 6 dakika yürüme testi, artan hızda mekik yürüme testi ve endurans mekik test mesafeleri arasında farklılık vardı. Erkeklerin yürüme mesafeleri tüm yürüme testlerinde daha uzundu (p0.05). Metabolik sendromlu bireylerin yaşam kalitesi ile egzersiz kapasitesi arasında ilişki bulundu (p0.05). Sonuç olarak MetS'li bireylerde egzersiz kapasitesi her iki cinste de azalmıştır. Özellikle kadınlarda bu azalma daha fazladır. Metabolik sendromlu bireyler çalışmada kullanılan diğer temel ölçümlerin yanı sıra 6 dakika yürüme testi, artan hızda mekik yürüme testi ve endurans mekik yürüme testiyle değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bozdemir Özel, C. Evaluation of the effect of gender on exercise capacity in individuals with metabolic syndrome. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Cardiopulmonary Rehabilitation, Master of Science Thesis Ankara, 2014. This study was aimed to examine the effect of gender on exercise capacity in individuals with metabolic syndrome. 25 female (average age: 43.72 ±2.31 years) and 22 male (average age: 43.20 ±2.98 years) having metabolic syndrome included in the study. The demographic characteristics of subjects were recorded. Body mass index and waist-to-hip ratio were calculated. Laboratory values were recorded. Individuals' exercise capacity was evaluated using 6-minute walk test, incremental shuttle walk test and endurance shuttle walking test. Physical performance battery was used to assess physical performance. Physical activity levels were assessed using International Physical Activity Questionnaire. Subjects' quality of life was evaluated using The Short Form-36 and Nottingham Health Profile. Level of anxiety and depression were assessed using Hospital Anxiety and Depression Scale. There was a difference between 6-minute walk test, incremental shuttle walk test and endurance shuttle walking test of male and female (p0.05). Health-related quality of life was correlated with exercise capacity (p0.05). As a result, exercise capacity decreased in both genders. Especially this decrease was more evident in women. Individuals of metabolic syndrome should be evaluated through 6 minutes walk test, incremental shuttle walk test and endurance shuttle walk tests besides other basic measurements.